tag:blogger.com,1999:blog-18968702262723055682024-03-13T16:22:21.399+01:00sto kolorów kuchniBlog przeniesiony z <a href="http://stokolorowkuchni.blox.pl"> www.stokolorowkuchni.blox.pl</a>kabamaiga@gmail.comhttp://www.blogger.com/profile/05678778031484959452noreply@blogger.comBlogger1663125tag:blogger.com,1999:blog-1896870226272305568.post-30604390411374890432024-01-08T11:45:00.004+01:002024-01-08T11:45:46.636+01:00Gofry bananowe Robię je od kilku lat i są zdecydowanie śniadaniowym hitem u nas w domu. Doskonale sprawdzają się też do szkoły / pracy, czy na wycieczkę. Nie potrzeba do nich żadnych dodatków, spokojnie jemy je "na sucho", a suche na pewno nie są. Nie są to typowe, chrupiące gofry, ale mają swój urok.Przepis oczywiście jest od Ani Włodarczyk.Składniki:2 bardzo dojrzałe banany2 jajka120 kabamaiga@gmail.comhttp://www.blogger.com/profile/05678778031484959452noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1896870226272305568.post-18501988169479851562024-01-08T11:25:00.002+01:002024-01-08T11:26:12.409+01:00Sernik (prawie nowojorski) Ulubiony sernik mojego syna. Chyba w sumie jedyny sernik, który lubi. Zdjęcie z telefonu, bo przepis pojawia się na wszelki wypadek, gdyby ten z BBC Good Food miał kiedyś zniknąć ze strony. Napisałam, że prawie nowojorski, bo nie robię górnej warstwy śmietanowej i jednak nieco inaczej piekę.Składniki:Bonitki owsiane z sezamem 230 g (od kiedy nie mogę dostać digestive)85 g kabamaiga@gmail.comhttp://www.blogger.com/profile/05678778031484959452noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1896870226272305568.post-22915294328290960632023-05-06T18:47:00.003+02:002023-11-06T21:39:41.961+01:00Szarlotka Beaty Śniechowskiej Zapisuję sobie tutaj, żeby mi ten przepis nie umknął. Szarlotka wyszła wspaniale, plus trik na brzegi - do wykorzystania przy wszystkich pozostałych. Przepis z IG Beaty Śniechowskiej. Jabłka zrobiłam "normalnie", bo nie mam mandoliny do cięcia, ale następnym razem pobawię się w krojenie w plasterki i masło cynamonowe. p.s. Muszę się znowu nauczyć jak obsługiwać program do kabamaiga@gmail.comhttp://www.blogger.com/profile/05678778031484959452noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1896870226272305568.post-75804421459029138542022-02-12T16:11:00.000+01:002022-02-12T16:11:07.687+01:00Tarta szpinakowa z batatami (bez ciasta)Pierwszy raz jadłam ją u Ani. Bardzo mi posmakowała i od tamtej pory robię dość często sama. Przepis jest Kingi Paruzel. Tartę robi się błyskawicznie i smakuje nieziemsko. Polecam.
Składniki:1 cebula2 ząbki czosnku250 g szpinaku w liściach3-4 suszone pomidory 300 g gęstego jogurtu naturalnego1 jajko3 łyżki startego twardego sera (grana padano, parmezan)szczypta kabamaiga@gmail.comhttp://www.blogger.com/profile/05678778031484959452noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1896870226272305568.post-87524108146913263132022-02-12T15:54:00.000+01:002022-02-12T15:54:16.779+01:00Bataty faszerowaneNa najlepsze przepisy zawsze można liczyć od koleżanek. To już kolejny raz, kiedy ktoś mówi, że robi coś rewelacyjnego, ja próbuję i potwierdzam. Tym razem przepis, który jest na stronie Kwestia Smaku, podesłała mi Kasia. Robiłam już kilkanaście razy. Jeżeli tylko upieczecie bataty, to reszta pójdzie błyskawicznie. A do tego jakie to dobre.
Składniki:
2 kabamaiga@gmail.comhttp://www.blogger.com/profile/05678778031484959452noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1896870226272305568.post-88803406078188067862020-07-13T18:10:00.001+02:002020-07-13T18:10:52.876+02:00Zapiekana kasza jaglana z warzywami
Pierwszy raz taką kaszą poczęstowała mnie moja siostra. Potem dostałam kilka porcji od mamy. Sama też już robiłam niezliczoną ilość razy, chociaż przyznam, że nie umiem jej doprawić tak jak siostra czy mama. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku i serdecznie Wam polecam.
Składniki:
1 cebula
2 - 3 ząbki czosnku
300 g bakłażana
300 g cukinii
1 papryka
100 g kaszy kabamaiga@gmail.comhttp://www.blogger.com/profile/05678778031484959452noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-1896870226272305568.post-36684880683431116072020-03-29T16:29:00.000+02:002020-03-29T16:29:10.634+02:00Paella wegetariańska
Na początku tego roku byliśmy z mężem na urlopie w Barcelonie. W restauracji Guell Tapas jedliśmy cudowną paellę. Za pierwszym razem wzięliśmy dwie: z warzywami (ja) i z kurczakiem (mąż). Obie posmakowały nam tak bardzo, że następnego dnia wróciliśmy na wersję z owocami morza. Ta też była cudna, chociaż odrobinę za słona. Jeszcze w Barcelonie zaopatrzyliśmy się w kabamaiga@gmail.comhttp://www.blogger.com/profile/05678778031484959452noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1896870226272305568.post-88693913218964668232020-02-06T21:51:00.000+01:002020-02-06T21:51:15.648+01:00Ziołowy chlebek do rwania
Spotkania towarzyskie owocują kolejnymi przepisami. Najpierw idziesz gdzieś, a tam koleżanka/kolega przynosi coś pysznego. Prosisz o przepis, a na następne spotkanie, już w innym gronie, sam przynosisz tę potrawę. Tak było tym razem. Wprawdzie link z przepisem, który dostałam nie działał, ale znalazłam go sama. Już wiem, że jednak koperek (nie było go w oryginalnym kabamaiga@gmail.comhttp://www.blogger.com/profile/05678778031484959452noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1896870226272305568.post-42010121154518958382019-11-05T21:34:00.000+01:002019-11-05T21:37:54.970+01:00Pasta pieczarkowo- słonecznikowaWygląda jak pasztet, prawda? W smaku, według mnie, o niebo lepsza. A wykonanie błyskawiczne, w przeciwieństwie do pasztetu. Robię ją już pewnie od roku albo dwóch. Zazwyczaj jesienią albo zimą.
Składniki:
100 g ziaren słonecznika
100 - 250 g pieczarek (preferuję większą ilość, minimum 150)
1/2 - 1 cebuli
sól, pieprz
olej
ząbek czosnku (opcjonalnie)
ostra kabamaiga@gmail.comhttp://www.blogger.com/profile/05678778031484959452noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1896870226272305568.post-67604888537762431072019-10-10T21:52:00.000+02:002019-10-10T21:52:08.545+02:00Tarta z figami i serem plesniowymMoja koleżanka Ania pokazała całkiem niedawno zdjęcie takiej tarty u siebie na insta (w oryginale u Tysia Gotuje). Spodobała mi się bardzo, a że kilka dni później szliśmy na imprezę, to zrobiłam. Na imprezie tarta zniknęła w kilkanaście minut, a przepis przesłałam kilku osobom. Jakieś 2 tygodnie później wychodziliśmy do znajomych, więc zrobiłam znowu. Sytuacja niemal kabamaiga@gmail.comhttp://www.blogger.com/profile/05678778031484959452noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-1896870226272305568.post-55686440362397466412019-10-03T16:08:00.001+02:002019-10-03T16:08:48.191+02:00Pasta z pieczonej paprykiBlog nie wróci w starej formule, bo nie mam na to czasu. Będą się jednak pojawiać od czasu do czasu przepisy, o których nie chcę zapomnieć. Dlatego też dzisiaj ląduje przepis na pastę z pieczonej papryki. Pomysł zaczerpnęłam od cookmagazine, ale oczywiście go zmodyfikowałam.
Składniki:
4 czerwone papryki
3 marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnki
słodka papryka w proszku
kabamaiga@gmail.comhttp://www.blogger.com/profile/05678778031484959452noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-1896870226272305568.post-73943040391157448642019-02-10T19:26:00.000+01:002019-02-10T19:26:06.854+01:00Pączki Pani MariiPączki robione w ubiegłym roku. Wprawdzie Ewelinka powiedziała, że jak bez skórki, to już nie Pani Marii, ale niech tak zostanie.
Składniki:
rozczyn:
50 g drożdży
50 g cukru
30 g mąki
trochę letniego mleka tak, aby składniki się połączyły
pozostałe składniki:
4 żółtka
3 jajka
80 g cukru
skórka z cytryny
750 g mąki
1/3 -1/2 szklanki mleka
szczypta soli
kieliszek alkoholu
140 g kabamaiga@gmail.comhttp://www.blogger.com/profile/05678778031484959452noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1896870226272305568.post-52208812100937511192018-12-28T21:50:00.000+01:002018-12-28T21:50:27.304+01:00Curry z soczewicą i szpinakiemNie było tutaj nic od bardzo dawna. Nie wydaje mi się, żeby miało się to zmienić. Zapewne będą się pojawiać tutaj przepisy, ale już zupełnie inaczej, w innej formie, w innym celu, z inną częstotliwością. Będą się pojawiać głównie dla mnie, bez specjalnie obrabianych, stylizowanych zdjęć, bez notek, ot tak. Po to, żebym nie zgubiła tych fajnych, tych które posmakowały, kabamaiga@gmail.comhttp://www.blogger.com/profile/05678778031484959452noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-1896870226272305568.post-66123716968298327682018-03-23T08:09:00.000+01:002018-03-23T08:09:42.856+01:00Babka pomarańczowaNie piekę zbyt często babek. Mam wrażenie, że piekę je tylko w okolicach Wielkiej Nocy. Ten przepis to kolejna wariacja na temat przepisu, który dawno temu dostałam od mojej mamy. Tym razem wersja pomarańczowa.
Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g cukru pudru
15 g cukru waniliowego (najlepiej domowego)
200 g miękkiego masła
4 jajka
2 duże pomarańcze (kabamaiga@gmail.comhttp://www.blogger.com/profile/05678778031484959452noreply@blogger.com11tag:blogger.com,1999:blog-1896870226272305568.post-21859892764275198182018-03-06T08:38:00.000+01:002018-03-06T08:38:16.455+01:00Pulpeciki jaglane
Próbuje człowiek wprowadzać coraz więcej wegańskich przepisów, szpera w czeluściach internetu, przemyca. Wreszcie zbiera się na odwagę i robi te wegańskie pulpeciki z kaszy jaglanej, na które i koleżanka w pracy namawia i komentarzy tyle pozytywnych. Wstaje więc człowiek rano, leci z psem do sklepu, bo przecież jaglana wyszła przed zawodami i robi. Najpierw gotuje tę kabamaiga@gmail.comhttp://www.blogger.com/profile/05678778031484959452noreply@blogger.com7tag:blogger.com,1999:blog-1896870226272305568.post-12224797429735765102018-02-28T07:31:00.000+01:002018-02-28T07:31:04.290+01:00Omlet z jabłkami
Kiedyś omlety gościły u nas bardzo często, potem jednak faza minęła. Na upieczenie tego namówiła mnie koleżanka w pracy. Przepis już dawno temu pokazała Liska, więc na pewno część z Was już go robiła. Jeżeli jednak nie, to polecam. Szczególnie w zimne poranki.
Składniki:
3 jajka
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki mąki pszennej (dałam jasną orkiszową)
szczyptakabamaiga@gmail.comhttp://www.blogger.com/profile/05678778031484959452noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-1896870226272305568.post-42010280098487208412018-02-22T08:30:00.000+01:002018-03-29T10:41:22.378+02:00Tort schoko-bons
Dużo czasu spędziłam z córką w poszukiwaniu pomysłu na tort na 12 urodziny. Może z oreo? Może lepiej nie? A może z czekoladkami na górze? W końcu decyzja została podjęta w sklepie, kiedy córka zobaczyła paczkę schoko-bonsów. Do tego dokupiłyśmy jeszcze duże pudełko kinder czekolady i tak pomysł już był. Tort piekłam ja, ale dekorację wykonywałyśmy już razem.&kabamaiga@gmail.comhttp://www.blogger.com/profile/05678778031484959452noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-1896870226272305568.post-47259509584498619062018-02-20T08:47:00.000+01:002018-02-20T08:47:05.644+01:00Pasta z soczewicy
Od jakiegoś czasu nie jadam wędlin. Robię za to różnego rodzaju pasty w ilościach niemal hurtowych. Taką pastą poczęstowała nas moja teściowa i po przyjeździe do domu sama robiłam ją już kilka razy i robić będę jeszcze. Proporcje składników są dowolne. Oczywiście najwięcej ma być soczewicy bo to ona jest tu bazą.
Składniki:
zielona soczewica
suszone pomidory (z kabamaiga@gmail.comhttp://www.blogger.com/profile/05678778031484959452noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-1896870226272305568.post-29016327832057890622018-02-12T20:00:00.000+01:002018-02-13T18:27:55.026+01:00Bułeczki orkiszowe metodą solno-drożdżowąNa zdjęciu u Zorry wyglądały tak cudownie, że nie mogłam nie przyłączyć się do Lutowej Piekarni. Moje niestety nie wyglądają tak apetycznie, ale trudno. Ważne, że smakowały i że dzieciaki zachwycone, że nie chleb, a bułeczki.
Składniki:
Roztwór solno-drożdżowy:
100 g wody
10 g soli
10 g świeżych drożdży
Ciasto właściwe:
500 g mąki pszennej (ja dałam 30 g mąki kabamaiga@gmail.comhttp://www.blogger.com/profile/05678778031484959452noreply@blogger.com18tag:blogger.com,1999:blog-1896870226272305568.post-57138862428446772702018-01-27T18:11:00.000+01:002018-01-27T18:11:23.955+01:00Pączki warszawskie
Kiedy jakieś pączki wychwalają i Gosia i Lo i Narzeczona, to możesz być pewna, że to przepis rewelacyjny. Dlatego też na Tłusty Czwartek (rok temu) postanowiłam zrobić pączki ze starego przepisu. Pączki, które nie są ani najłatwiejsze, ani najtańsze, ani nie mają najmniej kalorii (a raczej przeciwnie). Za to są to pączki, które pobijają wszystkie inne. Żółte tak jak tego kabamaiga@gmail.comhttp://www.blogger.com/profile/05678778031484959452noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-1896870226272305568.post-59939491176103611122018-01-17T19:44:00.001+01:002018-01-17T19:44:53.048+01:00Zimowe ultraroztocze
Przegapiłam, zupełnie zapomniałam, ale jeden z czytelników mi przypomniał. To już 9 lat od kiedy ten blog istnieje. Przepisu żadnego nie mam, bo zdjęć nie robię, ale mam za to wspomnienie o cudownym biegu. Biegu, który pomimo zimowej nazwy, był bardzo, ale to bardzo jesienny.
6 stycznia, 6 rano, 6 stopni na termometrze, a ja stoję na przystanku i czekam na Kamila i Asiękabamaiga@gmail.comhttp://www.blogger.com/profile/05678778031484959452noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-1896870226272305568.post-29378815137206260462017-10-29T21:24:00.000+01:002017-10-29T21:24:11.290+01:001 Półmaraton LubelskiMinął już tydzień od pierwszego półmaratonu w Lublinie, a ja jakoś nie mogłam się zebrać, żeby napisać kilka zdań. Niestety z czasem ostatnio krucho. Krucho do tego stopnia, że nie mogę powiedzieć, żebym była jakoś specjalnie przygotowana do tego półmaratonu. Owszem biegałam, ale były to głównie dystanse od 7 do 10 km. 15 km pokonałam 10 września, a potem jeszcze tylko razkabamaiga@gmail.comhttp://www.blogger.com/profile/05678778031484959452noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-1896870226272305568.post-9981455113869303122017-10-16T20:00:00.000+02:002017-10-17T07:39:17.511+02:00Chleb z dynią - World Bread Day 2017Jeszcze kilka dni temu wszystko wskazywało na to, że pierwszy raz nie wezmę udziału w World Bread Day u Zorry. Na szczęście udało się i upiekłam chleb zaproponowany w ramach Październikowej Piekarni. Pierwszy raz od kilku lat piekłam chleb bez formy, więc miałam lekką tremę. Na szczęście ciasto było idealne, dobrze się z nim współpracowało i chleby (bo piekłam z podwójnej porcji) kabamaiga@gmail.comhttp://www.blogger.com/profile/05678778031484959452noreply@blogger.com26tag:blogger.com,1999:blog-1896870226272305568.post-21482125195871003422017-09-25T08:00:00.000+02:002017-09-25T17:13:05.211+02:00Curry dyniowe z ciecierzycąNiestety złotej jesieni nie widać za oknem. Dlatego trzeba się ratować takimi obiadami. Nie dość, że rozgrzeją, to jeszcze jak miło popatrzeć na te kolory. A, że danie robi się dosłownie chwilę, to już tylko kolejny plus. Zapraszam na curry z dynią i ciecierzycą.
Składniki:
pół małej dyni lub 1 butternut
400 g ugotowanej ciecierzycy (u mnie ze słoika)
1 puszka kabamaiga@gmail.comhttp://www.blogger.com/profile/05678778031484959452noreply@blogger.com9tag:blogger.com,1999:blog-1896870226272305568.post-41840899691946788742017-09-19T08:45:00.000+02:002018-03-29T10:41:53.136+02:00Sernik malinowy (bez pieczenia)Wiem, że to już pora na owoce pod kruszonką, ciasta drożdżowe czy dyniowe wypieki. Nie wiem nawet, czy jeszcze jakieś maliny są do kupienia (w ubiegłym tygodniu jeszcze były). Ten sernik był jednak tak dobry, że muszę go pokazać, bo za rok mogę zapomnieć jak go zrobiłam, a wtedy nie powtórzę. Bo powtórka tegoroczna (a była) to trochę za mało. Sernik za pierwszym razem kabamaiga@gmail.comhttp://www.blogger.com/profile/05678778031484959452noreply@blogger.com6