08.12.2010

Makaron z masłem orzechowym

Są takie dni kiedy wiem, że w pracy spędzę większość dnia, bez szansy na zjedzenie obiadu.  Trzeba się jakoś ratować.  Kiedy przed jednym z takich dni zobaczyłam  w książce Nigella Ekspresowo makaron z sezamem i masłem orzechowym pomyślałam, że to wspaniałe danie na takie właśnie dni.  Przepis nieco zmodyfikowałam.  Powiem tylko, że na jej widok mój syn, wielki antyfan papryki zapytał czy może spróbować.




Składniki:

Dressing:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1.5 łyżki sosu chili z czosnkiem
  • 60 g masła orzechowego
  • sok z połowy cytryny


Sałatka:

  • 250 g zielonego mrożonego groszku
  • 50 g kiełków lucerny
  • 3 papryki
  • pół cebuli drobno posiekanej
  • 200 g chińskiego makaronu ryżowego
  • 20 g ziarna sezamowego


Wykonanie:

Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Groszek ugotować na parze. Wszystkie składniki dressingu wymieszać w miseczce. Papryki pokroić w drobne kawałki. W drugiej misce wymieszać groszek, kiełki, makaron, cebulę i paprykę. Zalać dressingiem i wymieszać. Sałatkę posypać sezamem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...