03.06.2012

Krem z kalafiora



Uwielbiam takie zupy, ekspresowe i aromatyczne.  Podejrzane u Grzegorza.




Składniki:
  • 1 spory kalafior
  • 1 cebula cukrowa (można zastąpić zwykłą)
  • 2 korzenie pietruszki
  • kawałek selera - około 10 dag
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 szklanej warzywnego bulionu
  • 2 łyżki masła ghee (można zastąpić olejem)
  • 1/ 2 szklanki kwaśnej śmietany
  • szczypta kuminu
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz


Do podania:
parmezan, grzanki



Wykonanie:
 Obraną cebulą pokrój na bardzo drobną kostkę. Korzenie pietruszki i selera obierz, opłucz, następnie pokrój na drobną kostkę. Kalafiora podziel na małe kawałki. W dużym garnku rozpuść masło ghee, dodaj cebulę oraz pietruszkę i selera - smaż często mieszając przez 2 minuty. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek )lub drobno posiekany), wymieszaj, trzymaj na ogniu chwilę. Wlej bulion. Gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Zupę dopraw kuminem, solą i pieprzem. Dodaj kalafiora i gotuj, aż będzie na tyle miękki, że będzie można w niego włożyć widelec (trwa to zwykle od 4 do 6 minut). Wyjmij kilka kawałków do dekoracji. Zupę zestaw z ognia i zmiksuj na gładką masę. Śmietanę posól, dodaj kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj, wlej do zupy, wymieszaj. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Dodaj natkę i jeszcze raz wymieszaj. Zupę podawaj udekorowaną kawałkami kalafiora i posypaną świeżo startym parmezanem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...