18.02.2013

Razowe bułeczki hamburgerowe

Naszła mnie ochota na domowe burgery.  A do burgerów potrzebne są bułki.  Postanowiłam zmodyfikować ten przepis i zrobić bułki choć częściowo z mąki razowej.  Eksperyment udany.  Bułki wyszły niezwykle miękkie i puszyste.  Do powtórzenia na pewno.




Składniki:
  • 185 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 jajko
  • 180 g  mąki pszennej razowej 
  • 60 g mąki pszennej typ 500

Do posmarowania bułek:

  • 2 - 3 łyżki mleka
  • sezam


Wykonanie:
Mleko, masło, cukier i drożdże włożyć do miski i wymieszać.  Odstawić na kilka minut, aż zacznie bąblować.  Następnie dodać jajko i mąkę.  Wyrobić ciasto (ja robiłam to robotem).

Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.

Ciasto odgazować, podzielić na 8 części i uformować bułeczki.  Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.  W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 st C.

Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec 13-15 minut.
Po upieczeniu ostudzić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...