09.03.2013

Batoniki żurawinowe

Lubicie domowe batony?  Ja bardzo, szczególnie te w wersji owocowej.  A z kwaskowatą żurawiną są doskonałe.  Robiłam już kiedyś podobne, więc wiedziałam, że i ten przepis nam posmakuje.




Składniki:
  • 170 g masła (miękkiego)
  • 350 g mąki (zwykła lub pełnoziarnista)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 110 + 150 g cukry trzcinowego
  • skórka z 1 limonki
  • 350 g żurawiny (u mnie mrożona)
  • 80 ml wody
  • cukier puder

Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.  Kwadratową formę o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Mąkę, 110 g cukru, sól, skórkę z połowy limonki i masło wyrobić rękami (lub w blenderze), aż masa zacznie się sklejać.  Wyłożyć ciastem spód przygotowanej formy i dobrze ugnieść.  Piec przez około 25 minut, aż ciasto zacznie lekko odchodzić od brzegów formy.
W międzyczasie przygotować masę owocową.  Żurawiny, 150 g cukru, pozostałą skórkę z limonki i wodę włożyć do garnka.  Gotować na średnim ogniu przez około 8 minut (mieszając od czasu do czasu), aż żurawina popęka i masa zgęstnieje. 
Wylać masę żurawinową na podpieczony spód, wyrównać i wstawić ponownie do piekarnika.  Piec przez 25 minut. Wyjąć i posypać cukrem pudrem.  Wystudzić w formie.  Wyjąć z formy (przy pomocy papieru do pieczenia) i pokroić na kwadraty.  Ponownie posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...