Kategorie

24.07.2010

Melba brzoskwiniowa

Bardzo lubię wieczorne klikanie z Panią Szalo.  Nie zawsze jest szalenie, czasami smutno, czasami wzruszająco, czasami dużo śmiechu.  Ale zawsze wiem, że mogę napisać wszystko i będzie dobrze.  Skąd się znamy?  Połączyły nas dwie małe dziewczynki, chociaż wtedy były jeszcze fasolkami.  Spotkałyśmy się tylko trzy razy, ale to nie szkodzi, bo przeklikałyśmy dużo więcej.  I właśnie pewnego wieczora :
SZ 21:50:15 ale mam smaka a mam tylko wino truskawkowe
K 21:59:09 a wina truskawkowego z lodem to ja bym się napiła
SZ 21:59:17 ja nie wyrabiam w ten gorunc to zapraszam bo ja mam
K 21:59:27 a do tego sałatka
SZ 21:59:41 owocki na przykłąd brzoskwinie
SZ 22:00:48 nigella robiła kiedyś takie chyba brzoskwinie z takim syropem jeny ja to pamiętam do dzisiaj.
K 22:01:19 korzennym?
SZ 22:01:33 nie pamiętam ale było takie apetyczne
K 22:02:02 o te
SZ 22:03:02 nie, nie takie różowe one były i świeże ona je chyba gotowała
K 22:03:48 Te?
SZ 22:04:20 tak to chyba te
K 22:04:36 no to kochana może je zaserwuję, a co. z dedykacją

p.s. Pani Szalo zawitała tu już na początku prowadzenia tego bloga, ale po innym pseudo.



Składniki (8 porcji):

Na brzoskwinie:
  • 750 ml wody
  • 700 g drobnego cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 laska wanilii, przepołowiona
  • 8 brzoskwiń

Na sos malinowy:
  • 375 g malin
  • 25 g cukru pudru (dałam domowy waniliowy)
  • sok z 1/2 cytryny

Do podania:

  • pudło lodów waniliowych


Wykonanie:

Wlej wodę do garnka, dodaj cukier, sok z cytryny i laskę wanilii. Podgrzewaj powoli, aż sok się rozpuści. Doprowadź do wrzenia i pozwól bulgotać przez około 5 minut, a następnie zmniejsz ogień i pozwól na odparowywanie.

Przekrój brzoskwinie na pół i jeśli ci się uda wyjmij pestki. Jeśli nie, wyjmiesz je później. Gotuj połówki brzoskwiń w syropie przez około 2-3 minuty z każdej strony, w zależności od tego jak bardzo są dojrzałe. Sprawdź na przepołowionej stronie ostrym nożem czy są już miękkie i wyjmij z garnka łyżką cedzakową. Kiedy wszystkie brzoskwinie są juz ugotowane, obierz je ze skórki (i w tym momencie wyjmij pestki, jeśli nie zrobiłaś/eś tego wcześniej). Jeśli szykujesz brzoskwinie z wyprzedzeniem, ostudź syrop i wlej do naczynia z brzoskwiniami. Jeśli podajesz je od razu wlej ostudzony syrop do worka i zamroź do następnego razu.

Żeby zrobić sos zmiksuj maliny, cukier puder i sok w blenderze. Przecedź przez sitko, żeby pozbyć się pesteczek i wlej malinowe puree do dzbanka.

Do podania: Przygotuj 2 połówki brzoskwiń na osobę i połóż na talerzu obok kulek lodów. Każdą porcję polej sosem malinowym. Pozostały sos podaj w dzbanku tak, żeby każdy mógł sobie polewać w czasie jedzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.