Kategorie

1.11.2010

Dorsz smażony

Taki obiad to dla mnie typowy piątkowy polski obiad.  Smażona ryba w panierce, ziemniaczki i obowiązkowo surówka z kiszonej kapusty.  Mmmm.  W końcu mamy Gotować po polsku razem zzpierwszegotłoczenia.pl i Grumkami.




Składniki:


  • filet z dorsza
  • mąka
  • tarta bułka
  • jajko
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Dorsza kroimy na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, możemy też skropić sokiem z cytryny. W głębokim talerzu rozbijamy jajko i je roztrzepujemy. Na jednym talerzu wysypujemy mąkę pszenną a na drugim bułkę tartą. Na patelni rozgrzewamy olej. Kawałki dorsza obtaczamy w mące, następnie w jajku a na koniec w bułce tartej. Smażymy na oleju aż się zezłocą. Odsączamy na ręczniku kuchennym z nadmiaru oleju.


Surówka z kiszonej kapusty


Składniki:


  • duża garść kiszonej kapusty
  • 1 jabłko
  • pół małej cebuli
  • 1 marchewka
  • sól, pieprz, cukier, olej



Wykonanie:

Kapustę siekamy. Dodajemy do niej posiekaną cebulę, utartą na średnich oczkach marchewkę i jabłko. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem oraz dodajemy około 1 łyżki oleju. Mieszamy składniki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.