Składniki:
- filet z dorsza
 - mąka
 - tarta bułka
 - jajko
 - olej do smażenia
 - sól, pieprz
 
Wykonanie:
Dorsza kroimy na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, możemy też skropić sokiem z cytryny. W głębokim talerzu rozbijamy jajko i je roztrzepujemy. Na jednym talerzu wysypujemy mąkę pszenną a na drugim bułkę tartą. Na patelni rozgrzewamy olej. Kawałki dorsza obtaczamy w mące, następnie w jajku a na koniec w bułce tartej. Smażymy na oleju aż się zezłocą. Odsączamy na ręczniku kuchennym z nadmiaru oleju.
Surówka z kiszonej kapusty
Składniki:
- duża garść kiszonej kapusty
 - 1 jabłko
 - pół małej cebuli
 - 1 marchewka
 - sól, pieprz, cukier, olej
 
Wykonanie:
Kapustę siekamy. Dodajemy do niej posiekaną cebulę, utartą na średnich oczkach marchewkę i jabłko. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem oraz dodajemy około 1 łyżki oleju. Mieszamy składniki.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.