W październiku w Weekendowej Cukierni
gospodarzy Pinkcake. Kiedy zobaczyłam przepis na rogaliki od razu
zaświtał mi pomysł zastąpienia marchewki dynią. Zapytałam Pinkcake czy
się da, a On odpowiedziała, że jak najbardziej. Na dowód pokazała swoje. Są wspaniałe, kruchutkie, nie są słodkie (też nie dałam cukru, ale polałam je lukrem). Dziękuję Pinkcake za inspirację.
Składniki:
100 g dyni startej na drobnych oczkach
100 g margaryny lub masła
1 i 1/4 szklanka mąki
skórka starta z pomarańczy - nie dałam
szczypta cynamonu - dałam znacznie więcej
na nadzienie: konfitura z róży i dżem jabłkowy Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść (użyłam zimnego masła i posiekałam je razem z mąką tak jak robi się to przy kruchym cieście) i rozwałkować ciasto podsypując mąką. Wycinać z ciasta trójkąty, smarować je konfiturą, po czym zwijać w rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Piec 30 minut w 180°C, aż będą chrupiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.