Lubicie
żurawinę do mięsa? Ja uwielbiam, chociaż do tej pory jadłam ją tylko
na przyjęciach, weselach itp. Kiedy jednak zobaczyłam na targu
żurawinę, wiedziałam co z nią zrobię. Przepis pochodzi z książki
"Kuchnia Polska" Zofii Miętkiewicz
Składniki:
1 kg żurawin
40 dag cukru
3/4 szklanki wody
Wykonanie: Żurawiny przebrać, umyć, osączyć i przelać wrzątkiem. Ugotować syrop z wody i cukru, do gorącego wsypać osączone żurawiny, smażyć około 50 minut na wolnym ogniu. Słoiki dokładnie umyć, wyprażyć w piekarniku ( ja wstawiam na 140 stopni podczas kiedy żurawiny się gotują, a przykrywki wygotowuję w garnku wodą). Do gorących słoików włożyć usmażone żurawiny, zakręcić wieczka i odwrócić. Odstawić w chłodne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.