Kategorie

2.12.2010

Kurczak w miodzie

Ten kurczak pojawił się u nas w domu kilkanaście lat temu.  Nawet nie wiem skąd moja mama zna ten przepis.  Wiem jedno, uwielbiamy tego kurczaka.  Najlepiej smakuje z ryżem i sałatką owocową.  Na zachętę powiem Wam, że to danie najczęściej gości na naszych stołach na rodzinnych spotkaniach czy podczas świąt.

 

Składniki:

  • 4 uda z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej


Wykonanie:

Kurczaka umyć, ewentualnie podzielić na porcje. Doprawić i przełożyć do brytfanki. W małym rondelku podgrzać masło i miód. Kiedy się połączą dodać gałkę i dokładnie wymieszać. Polać kurczaka. Piec w 200 stopniach około 45 minut, aż mięso będzie miękkie. Jeśli ułożycie kawałki kurczaka obok siebie uzyskacie piękną brązową skórkę (ja niestety piekę zawsze w dużych ilościach i kurczaki leżą jeden na drugim, stąd skórka nie jest cała brązowa).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.