Ten
kurczak pojawił się u nas w domu kilkanaście lat temu. Nawet nie wiem
skąd moja mama zna ten przepis. Wiem jedno, uwielbiamy tego kurczaka.
Najlepiej smakuje z ryżem i sałatką owocową. Na zachętę powiem Wam, że
to danie najczęściej gości na naszych stołach na rodzinnych spotkaniach
czy podczas świąt.
Składniki:
4 uda z kurczaka
sól, pieprz
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Wykonanie: Kurczaka umyć, ewentualnie podzielić na porcje. Doprawić i przełożyć do brytfanki. W małym rondelku podgrzać masło i miód. Kiedy się połączą dodać gałkę i dokładnie wymieszać. Polać kurczaka. Piec w 200 stopniach około 45 minut, aż mięso będzie miękkie. Jeśli ułożycie kawałki kurczaka obok siebie uzyskacie piękną brązową skórkę (ja niestety piekę zawsze w dużych ilościach i kurczaki leżą jeden na drugim, stąd skórka nie jest cała brązowa).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.