Kategorie

20.11.2010

Muffinki bananowe z czekoladą

To przepis na to co można zrobić z bananami, które niekoniecznie nadają się już do jedzenia.  Muffinki są bardzo wilgotne, bardzo bananowe, a kawałki czekolady to jest to.  Jak widać, nie przeszkadza chwilowy brak papilotek.

 

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 dojrzałe banany
  • szczypta soli
  • 6 kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie:

W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.
W drugiej misce roztrzepać jajko z mlekiem i olejem oraz dodać rozgniecione banany. Zawartość obu misek połączyć, dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać delikatnie.
Nakładać do foremek muffinkowych i piec przez około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.