Oto
schab, który my zazwyczaj jadamy jako wędlinę, ale na ciepło może też
stać się drugim daniem. Schabik można nadziać morelami lub śliwkami,
lub jeśli ktoś chce jednym i drugim.
Składniki:
ok. 80 dag schabu bez kości
kilkanaście suszonych moreli lub śliwek
sól, pieprz
Wykonanie: Schab myjemy i osuszamy, pozbawiamy go białych części. Owoce płuczemy i osuszamy. Osuszony schab nacieramy dokładnie solą i pieprzem. Przez środek mięsa przy pomocy długiego noża robimy otwór przez cały kawałek schabu. W środek wkładamy ciasno owoce, zostawiając nieco miejsca przy brzegach (mięso się skurczy, więc musimy zostawić końcówkę bez nadziania, żeby owoce nie wypadły). Nadziane mięso zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.