Kategorie

7.11.2010

Schab z morelą

Oto schab, który my zazwyczaj jadamy jako wędlinę, ale na ciepło może też stać się drugim daniem.  Schabik można nadziać morelami lub śliwkami, lub jeśli ktoś chce jednym i drugim. 




Składniki:

  • ok. 80 dag schabu bez kości
  • kilkanaście suszonych moreli lub śliwek
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Schab myjemy i osuszamy, pozbawiamy go białych części. Owoce płuczemy i osuszamy. Osuszony schab nacieramy dokładnie solą i pieprzem. Przez środek mięsa przy pomocy długiego noża robimy otwór przez cały kawałek schabu. W środek wkładamy ciasno owoce, zostawiając nieco miejsca przy brzegach (mięso się skurczy, więc musimy zostawić końcówkę bez nadziania, żeby owoce nie wypadły). Nadziane mięso zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około godzinę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.