Kategorie

30.11.2010

Przyprawa do piernika

Jak zauważyliście ostatnio mieszam różne przyprawy.  Dlatego też postanowiłam wymieszać własnoręcznie przyprawę do piernika.  Czytałam kilka jak nie kilkanaście przepisów, ale w końcu zdecydowałam się na ten pokazywany przez Dorotkę.  Nie żałuję.  Zapach podczas robienia jak i pieczenia pierniczków rewelacyjny.  Jest też nieco ostrzejsza od tych sklepowych i to właśnie mi się w niej podoba.  Oczywiście przyprawa wędruje do Korzennego Tygodnia.



Składniki:


  • 50 g kory cynamonu
  • 20 g suszonego imbiru
  • 15 g goździków, całych
  • 15 g wyłuskanych ziaren kardamonu
  • 10 g gałki muszkatołowej
  • 10 g ziela angielskiego
  • 10 g czarnego pieprzu
  • 5 g ziarenek anyżu wyłuskanych z gwiazdek (niekoniecznie, nie wszystkim smakuje)


Wykonanie:

Wszystkie składniki zmielić w maszynce do mielenia kawy (najlepiej), zetrzeć na specjalnej drobnej tarce lub utłuc w moździerzu. Wymieszać.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, chronić przed słońcem. Przyprawa jest bardzo aromatyczna i dość pieprzna (można zmniejszyć ilość pieprzu).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.