Kategorie

6.02.2009

Muffinki z nutellą i cherry coke

Kupiłam nowe papilotki, kolorowe, we wzorki.  Byłam zachwycona.  Niestety, po pieczeniu nie wyglądają już tak ślicznie, a szkoda.  Może w wersji jasnej muffinków będą ładniejsze. Najważniejsze, że rodzince smakowało, a papilotki i tak zaraz lądują w koszu.

A przepis? Pomysł na nutellę jako nadzienie oczywiście od Majany, ale samo ciasto niezmiennie na podstawie przepisu Nigelli na chocolate chips muffins.



Składniki suche:

250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
175g cukru



Składniki mokre:

150ml mleka
100 ml cherry coke
90ml oleju roślinnego
1 jajko

+ nutella

Wykonanie:

Składniki suche i mokre wymieszać o oddzielnych miseczkach. Następnie dodać mokre do suchych i delikatnie wymieszać. Nakładać do foremek po 1 łyżce ciasta. Na ciasto wkładać po 1 łyżeczce nutelli i znowu ciasto muffinkowe. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia na ruszt.