Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 15 g świeżych drożdży
- 250 ml letniej wody
- 60 ml oliwy extra virgin (+ więcej do posmarowania)
Wykonanie:
Wymieszać sól i mąkę w dużej misce i zrobić wgłębienie po środku. W kubku rozmieszać drożdże z połową wody, a potem dodać pozostałą wodę. Wlać miksturę do mąki, dodać oliwy i wymieszać. Wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 8-10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do naoliwionej miski i przykryć lekko naoliwioną folią samoprzylepną. Odłożyć w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyłożyć ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i nacisnąć. Podzielić na 12 równych części i uformować w bułeczki.
Tavalli (obwarzanki lub coś w tym rodzaju): rozwałkować ciasto na kawałek o wymiarach 30 x 4 cm. Zwijać każdą część w luźną spiralę i połączyć końce. Ułożyć na naoliwionej blaszce w dużych odstępach. Posmarować oliwą i przykryć lekko naoliwioną folią. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
Filoncini (bułeczki w kształcie palca): spłaszczyć każdy kawałek ciasta w kształt owalu i rozwałkować na długość 23 cm bez zmieniania kształtu. Następnie rozciągnąć ciasto na 10 cm z jednej strony a z drugiej na 5 cm. Zwijać zaczynając od szerszego końca. Rozciągnąć przy pomocy palców do długości 20-23 cm i przeciąć na pół. Ułożyć na naoliwionej blaszce w dużych odstępach. Posmarować oliwą i przykryć lekko naoliwioną folią. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
Carciofi: Każdy kawałek uformować w kulę. Ułożyć na naoliwionej blaszce w dużych odstępach. Posmarować oliwą i przykryć lekko naoliwioną folią. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Używając nożyczek ponacinać bułeczki dookoła.
Piec przez 15 minut (ja piekłam trochę dłużej) i przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.