Przepis znalazłam u iis111 Bardzo mi się spodobał. Ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym czegoś nie pomieszała. Nie pamiętałam w jakim kształcie były bułeczki, no i zmieniłam mąkę. Bułeczki robiłam 2 razy. Za pierwszym miały kształt kotletów mielonych bo nic a nic nie wyrosły i źle je uformowałam (ale smak i tak rewelacja), za drugim wymieszałam 2 mąki, zmieniłamkształt i było super. Bułeczki doskonałe do mrożenia i rozmrażają się szybciutko, więc wyjmowałam sobie po jednej z zamrażarki :)
Składniki:
1 szkl. wody
2 łyżki oliwy z oliwek
45 dag pełnoziarnistej mąki chlebowej (ja dałam pół na pół żytniej i pszennej razowej)
2.5 łyżeczki drożdży suszonych
1.5 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodać trochę mąki badź wody. Podzielić na 6 kulek i zostawić na 20 - 30 minut przykryte naoliwioną folią. Następnie każdą kulkę rozwałkować i uformować podłużne bułeczki.(jak widać to pominęłam) Bułki układać na lekko natłuszczonej blasze w dość dużych odstępach. Zostawić przykryte do wyrośnięcia na 1-1.5 godziny w ciepłym miejscu. Bułeczki przed pieczeniem lekko spryskać wodą (ja do tego posypałam słonecznikiem). Piec ok. 20 minut w temp.220 st.C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.