Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 100 g drobnego cukru
- 100 g mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- cukier waniliowy - 16 g
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Wymieszać delikatnie, by piana nie opadła.
Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać lekko cukrem waniliowym. Płaską formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać. Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić w takiej formie do ostudzenia. Uwaga: nie czekamy, aż rolada wystygnie, robimy wszystko na gorąco.
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek kremu z orzechów
- 200 g śmietany kremówki
Serek i krem zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z czekoladowym serkiem.
Składniki na polewę:
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 30 g masła
Masło rozpuścić z czekoladą na najmniejszym palniku, mieszając.
Ostudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręczniczek. Natychmiast posmarować nadzieniem z serka mascarpone, z powrotem zawinąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.