W
zamrażalniku leży w woreczkach zamrożona dynia. Ponieważ trzeba powoli
oczyścić zamrażalnik przed sezonem, postanowiłam przygotować zupę.
Zupę krem w sam raz na tę jesienną pogodę za oknem.
Składniki:
* 600 g dyni (dałam mrożoną)
* 3 ziemniaki
* 1/2 łyżeczki garam masala
* 1/2 łyżeczki kardamonu
* 2 łyżeczki curry
* sól, pieprz
* woda
* jogurt lub śmietana
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Zalewamy około 1 litrem wrzącej wody i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy dynię pokrojoną w kawałki. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość miksujemy. Wylewamy do talerzy i dodajemy po kleksie śmietany lub jogurtu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.