Mój
syn stwierdził, że go to danie wciąga, chociaż miał pewne opory.
Szparagi oczywiście zostały na talerzu, ale reszta zjedzona.
Składniki:
* 5 płatów lasagne
* 16 szparagów
* puszka pomidorów
* 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* 2 łyżki mąki
* 2 łyżki masła
* 1,5 szklanki mleka
* gałka muszkatołowa
* sól, pieprz
* ser żółty
Wykonanie:
Szparagi myjemy odłamujemy zdrewniałe końcówki i podgotowujemy przez chwilę na parze. Płaty makaronu gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy. Osączamy i układamy na równej powierzchni. Pomidory w puszce rozdrabniamy, dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku i redukujemy, tak aby powstał sos. Przygotowujemy beszamel. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i cały czas dokładnie mieszamy. Kiedy już powstanie idealna zasmażka dodajemy stopniowo letnie mleko cały czas mieszając. Pod koniec doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Do naczynia do zapiekania wkładamy na dno płat makaronu. Wykładamy na niego część sosu beszamelowego i 4 szparagi. Na to kładziemy kolejny płat makaronu, sos pomidorowy, 4 szparagi, znowu makaron, beszamel,szparagi makaron, sos pomidorowy. Tak robimy do wyczerpania składników. Na wierzchu rozsmarowujemy sos beszamelowy, który możemy posypać startym serem. Całość zapiekamy 20 minut w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.