Kategorie

1.05.2011

Pierogi ruskie

 Ulla napisała: "tak sobie siedzę sama w kuchni i myślę ... że pierogi bym zjadła .. takie dobre... i zrobię je zrobię .. w weekend ...:) z czym proponujecie ???"  No to ja zaproponowałam ruskie.  Najbardziej ukochane.  A Ulla na to: "nooo to kombinujmy może wspólne??"  Bo to wspólne kombinowanie to już mamy umówione od  czasu akcji z Kubusiem.  Niestety jakoś do tej pory nie wychodziło, odwlekało się, nie było pomysłów.  Teraz spontanicznie, może nie do końca razem, ale jednak.





Składniki na ciasto:

* 2 szklanki mąki 
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka masła lub oleju
* 1 jajko (roztrzepane)
* około 1 szklanki ciepłej wody


Składniki na farsz:

* ok. 500 g ziemniaków
* ok. 500 g twarogu
* 2-3 cebule
* sól, pieprz



Wykonanie:

Ziemniaki ugotować. Przepuścić przez maszynkę ser, a następnie ostudzone ziemniaki. Cebulkę pokroić i zeszklić na złoto. Dodać do farszu i doprawić wszystko do smaku. (farsz można przygotować dzień wcześniej i schować do lodówki).

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto (przez około 10 minut). Włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć. Ciasto odkrawać po kawałku i rozwałkować, kieliszkiem lub szklanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać brzegi w pierogi. Wrzucać partiami na osoloną, wrzącą wodę i gotować do miękkości, aż pierogi wypłyną. Podawać z masłem, cebulką lub podsmażane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.