Ciasto
ucierane jest takie wspaniałe, że pomieści każdy owoc. Ba, z każdym
współgra idealnie. Tym razem w ruch poszły jagody. Zbierane w lesie,
zaraz po deszczu, wśród przepięknie śpiewających ptaków.
Składniki: * 250 g masła lub margaryny * 3,5 - 4 szklanki mąki * 7 jajek * 1,5 szklanki cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2/3 szklanki mleka * jagody - 2 szklanki, albo i więcej * cukier puder do posypania Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem, aż cukier się rozpuści. Masło roztopić i ostudzone dodać do jajek. Wymieszać, dodać mleko a na końcu delikatnie wmieszać mąkę. Wylać ciasto na dużą prostokątną blachę. Na wierzch położyć owoce (kładziemy dość gęsto, tak aby nie było widać ciasta). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, aż będzie lekko brązowe. Sprawdzić patyczkiem czy środek nie jest mokry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.