Kategorie

23.06.2011

Sorbet truskawkowy

Uwielbiam mrożone truskawki.  Ten przepis, w wersji bez cytryny i z cukrem, wykorzystuję też do zamrażania truskawek na zimę.  Potem są jak znalazł do placuszków.




 Składniki:

* 1 kg truskawek
* 5 łyżek syropu z fiołków (ew. miodu)
* sok z 1 cytryny



Wykonanie:

Umyte i odszypułkowane truskawki miksujemy z syropem. Dodajmy sok z całej cytryny i ponownie miksujemy. Wlewamy do maszyny do lodów. Jeśli nie mamy maszyny wlewamy do pojemnika. Sorbet miksujemy przynajmniej co godzinę. Zamrażamy przez 6 godzin. Przed podaniem wyjmujemy, żeby sorbet nieco odtajał.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.