Kategorie

19.07.2011

Makaronowa sałatka z grillowaną cukinią

Sałataki na zimno doskonale się sprawdzają jako letni obiad.  Tym bardziej, że można je spakować do pudełka  i zjeść ze smakiem nad wodą, lub w pracy.



 
Składniki:

* makaron (u mnie kolanka)
* pierś z kurczaka
* cukinia
* rukola
* roszponka
* zioła prowansalskie
* oliwa


Wykonanie:


Makaron gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą i studzimy. Cukinię kroimy w 1 cm paski, delikatnie spryskujemy oliwą i obsypujemy ziołami. Grillujemy (ja na patelni grillowej) z każdej strony, aż cukinia będzie miękka. Zdejmujemy z patelni i po ostudzeniu kroimy w dużą kostkę. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Obsypujemy solą i pieprzem i grillujemy. Sałatę myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki mieszamy i ewentualnie delikatnie skrapiamy oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.