Kategorie

20.08.2011

Placuszki cukiniowe z miętą

Ostatnio Maja pokazała cudowne placuszki. Tego typu placki gościły już u nas w domu, ale jeszcze nigdy nie dodawałam do nich mięty.  Okazało się, że to świetny pomysł.




Składniki:
  • 500 g cukinii
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 2 łyżki świeżej posiekanej mięty
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Cukinie umyć i zetrzeć ze skórka na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na sitku na 15-20 min., aż puści sok.
Odcisnąć cukinię (Ainsley proponuje zawinięcie cukinii w ściereczkę i wyciśnięcie w ten sposób), dodać roztrzepane jajko, ser i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać a gdy masa będzie jednolita, dodać miętę. Doprawić do smaku pieprzem, wymieszać. Gdyby ciasto było za rzadkie, można dodać odrobinę więcej bułki tartej.

Smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor.  (Ja na mojej patelni smażyłam bez jakiegokolwiek tłuszczu)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.