Kiedy ostatnio pokazałam przepis na tortille napisała do mnie Szalo.
"Trzeba było mówić, że chcesz przepis na tortillę. Chcesz taki
prawdziwy? Od moich Hiszpanów?" Oczywiście, że chcę. Chcę tym
bardziej, że o kuchni Joaquiny nasłuchałam się (a raczej naczytałam)
strasznie dużo dobrego. Szalo przysłała, a ja zrobiłam. Ponieważ
tortilla wyszła cudowna, podaję dalej. Placki podałam, za radą Szalo z
duszonymi pieczarkami - niebo w gębie.
Składniki:
* 4 duże ziemniaki
* duża cebula
* oliwa
* 6 jaj
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w drobne talarki lub też kostkę (ziemniaki po pokrojeniu też trzeba osuszyć jakimś ręcznikiem, żeby nie było wody). Dużą cebulę pokroić w pióra. Rozgrzać oliwę - tyle by zakryła ziemniaki i cebulę, które wrzucisz do niej żeby zmiękło. Nie może się przysmażyć, więc musi być na małym ogniu i cały czas pilnowane. Jak już zmiękną odlać z oliwy - oliwę zostawić w osobnym naczynku, i odsączyć porządnie. Zostawić do wystygnięcia. 6 jaj (na 2 ziemniaki 3-4 jaja) porządnie rozbełtać. Następnie dodać do tego ziemniaki i cebulę. Wylać wszystko na bardzo rozgrzany tłuszcz i czekać aż się zetnie pod spodem. Jak się będzie ruszać, przełożyć na drugą stronę np. używając do tego celu płaskiego talerza jako przykrywki. Przewracamy tak ze trzy, cztery razy.
tak to robi Joaquina.
Kategorie
▼
30.09.2011
28.09.2011
Muszle nadziewane jabłkami w słodkim sosie
Jedno
z moich ulubionych połączeń - jabłka i żurawiny. Tym razem z dodatkiem
makaronu. Może być na deser, albo na podwieczorek, a dla tych mniej
głodnych nawet na lekki obiad.
Składniki :
* 1 jabłko
* 4 łyżki żurawiny do mięs lub dżemu żurawinowego
* 8 muszli
* pół szklanki śmietany kremówki
* 1 jajko
* 2 łyżki + 1 łyżka cukru
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Śmietankę, jajko i cukier (2 łyżki) mieszamy, aż powstanie sos. Jabłko obieramy i kroimy na kawałki. Podgotowujemy na odrobinie wody. Pod koniec gotowania dodajemy żurawinę, mieszamy i chwilę razem gotujemy, dosładzamy do smaku. Ugotowane muszle (przestudzone) nadziewamy owocami. Układamy w naczyniu do zapiekania i zalewamy kremem śmietanowym. Pieczemy przez około 15 - 20 minut.
Składniki :
* 1 jabłko
* 4 łyżki żurawiny do mięs lub dżemu żurawinowego
* 8 muszli
* pół szklanki śmietany kremówki
* 1 jajko
* 2 łyżki + 1 łyżka cukru
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Śmietankę, jajko i cukier (2 łyżki) mieszamy, aż powstanie sos. Jabłko obieramy i kroimy na kawałki. Podgotowujemy na odrobinie wody. Pod koniec gotowania dodajemy żurawinę, mieszamy i chwilę razem gotujemy, dosładzamy do smaku. Ugotowane muszle (przestudzone) nadziewamy owocami. Układamy w naczyniu do zapiekania i zalewamy kremem śmietanowym. Pieczemy przez około 15 - 20 minut.
26.09.2011
Dżem malinowy
Jak
już wcześniej pisałam, zostałam obdarowana sporą ilością malin. Soki
są tak wspaniałe, że postanowiłam spróbować zrobić też dżemik. Nie
przepadam za dżemem malinowym, ale do ciast będzie jak znalazł.
Skorzystałam z przepisu Olgi, tylko wydłużyłam okres smażenia, bo nie chciał osiągnąć dobrej konsystencji.
Składniki:
* 2 kg malin
* 2 kg cukru
* 2 cytryny
Wykonanie:
Maliny z cukrem i sokiem z cytryn zmiksować lub rozgnieść w malakserze (ja rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków). Masę przełożyć na patelnię i smażyć na wolnym ogniu przez 20–30 minut, często mieszając. (smażyłam z przerwą, około godziny)
Gorący dżem malinowy przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem i studzić pod przykryciem.
Składniki:
* 2 kg malin
* 2 kg cukru
* 2 cytryny
Wykonanie:
Maliny z cukrem i sokiem z cytryn zmiksować lub rozgnieść w malakserze (ja rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków). Masę przełożyć na patelnię i smażyć na wolnym ogniu przez 20–30 minut, często mieszając. (smażyłam z przerwą, około godziny)
Gorący dżem malinowy przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem i studzić pod przykryciem.
24.09.2011
Sernik migdałowy ze śliwkami i kruszonką
Ostatnio Majanka pokazała
sernik z przepisu Dorotuś. Zachwalała go strasznie. Ponieważ
uwielbiam migdały w cieście, miałam śliwki, postanowiłam go zorbić. To
nic, że w domu serniki lubię tylko ja. Powiem Wam tylko, że mój mąż,
zdecydowany przeciwnik serników, dopytuje się kiedy sernik znowu się u
nas pojawi. Bo już go nie ma. Nie było go już drugiego dnia i
zapewniam, że nie zjadłam go sama (chociaż mogłabym, oj mogła).
Moja
jedyna uwaga odnosi się do kruszonki. Podobnie jak u Majanko z tej
ilości nie udało mi się uzyskać prawdziwej kruszonki. Masa byłą zbyt
płynna. Proponuję tak jak Majanko dodać więcej mąki, lub spróbować
robić kruszonkę w sposób tradycyjny - z zimnego masła.
Składniki na spód
* 150g ciastek Digestive w czekoladzie (u mnie bez czekolady)
* 50g rozpuszczonego masła
Składniki na masę serową:
* 70 dag twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
* 1,25 szklanki drobnego cukru
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 3 jajka
* 2/3 szklanki śmietanki 36% (Dałam 30 %)
* 1 łyżeczka aromatu migdałowego (dałam amaretto)
* 50-60 dag śliwek przekrojonych na pół
Składniki na kruszonkę:
*3/4 szklanki mielonych migdałów
*3/4 szklanki cukru demerara (użyłam zwykłego cukru)
*120g rozpuszczonego masła (proponuję zrobić z zimnego masła)
Wykonanie:
Dno tortownicy wyścielić papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrobnić do konsystencji piasku i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masę miasteczkową wyłożyć równomiernie do formy i docisnąć.
Składniki na masę serową (które powinny mieć temperaturę pokojową) zmiksować na gładki krem. Nie miksować zbyt długo, aby masa się nie napowietrzyła, bo opadnie po upieczeniu. Masę serową wylać delikatnie na ciasteczkowy spód.
Na wierzchu ciasno ułożyć śliwki, rozcięciami do góry.
Przygotować kruszonkę : ciepłe, rozpuszczone masło wymieszać z pozostałymi składnikami wyrabiając palcami kruszonkę. Niestety na tę ilość masła nie udało mi się kruszonki wyrobić, masa była płynna, musiałam więc dodać około 100g mąki (może nawet troszkę więcej).
Kruszonką posypać wierzch sernika.
Piec w 180 stopniach C około 1 godziny. Jeżeli ciasto zbytnio się przypieka można przykryć folią aluminiową.
Sernik będzie gotowy, gdy lekko zetnie się na całej powierzchni. Ostudzić. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez noc.
22.09.2011
Sok z malin
Zostałam
obdarowana ostatnio sporą ilością jesiennych malin. Pierwsze o czym
pomyślałam, to zrobienie z nich soku na jesienne i zimowe zimne dni.
Robiłam w dwóch wersjach. Pierwsza tradycyjna, według przepisu mojej
teściowej, druga na podstawie syropów z bzu czy czereśni. Jedna i druga
wersja przepyszna.
Sok z malin - zasypywany
Składniki:
* maliny
* cukier
Wykonanie:
Maliny przebieramy i zostawiamy tylko te nie zepsute. W dużym słoju kładziemy maliny, które zasypujemy warstwą cukru. Na cukier kolejne maliny i tak dalej. Na górze musi być cukier. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy na 2 - 3 dni. Gdy maliny puszą sok, delikatnie zlewamy go do garnka. Sprawdzamy czy jest wystarczająco słodki, ewentualnie dodajemy więcej cukru. Całość zagotowujemy. Gorący sok nalewamy do wyparzonych, gorących butelek lub słoiczków (ja butelki piekę w piekarniku), szczelnie zakręcamy czystymi nakrętkami i stawiamy do góry dnem na kilka - kilkanaście minut.
Sok z malin - zalewany
Składniki:
* maliny
* cukier
* woda
* cytryna
Wykonanie:
Przebrane maliny wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem (tylko tyle, aby maliny były przykryte). Odstawiamy pod przykryciem na kilka - kilkanaście godzin (u mnie stały przez noc). Przez sitko wyłożone gazą odlewamy sok i delikatnie odciskamy maliny. Odmierzamy ilość powstałego soku i dodajemy 3/4 tej ilości cukru. Wciskamy sok z 1 - 2 cytryn (w zależności od ilości owoców, możemy też z cytryny zrezygnować). Całość zagotowujemy. Gorący sok nalewamy do wyparzonych, gorących butelek lub słoiczków (ja butelki piekę w piekarniku), szczelnie zakręcamy czystymi nakrętkami i stawiamy do góry dnem na kilka - kilkanaście minut.
Sok z malin - zasypywany
Składniki:
* maliny
* cukier
Wykonanie:
Maliny przebieramy i zostawiamy tylko te nie zepsute. W dużym słoju kładziemy maliny, które zasypujemy warstwą cukru. Na cukier kolejne maliny i tak dalej. Na górze musi być cukier. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy na 2 - 3 dni. Gdy maliny puszą sok, delikatnie zlewamy go do garnka. Sprawdzamy czy jest wystarczająco słodki, ewentualnie dodajemy więcej cukru. Całość zagotowujemy. Gorący sok nalewamy do wyparzonych, gorących butelek lub słoiczków (ja butelki piekę w piekarniku), szczelnie zakręcamy czystymi nakrętkami i stawiamy do góry dnem na kilka - kilkanaście minut.
Sok z malin - zalewany
Składniki:
* maliny
* cukier
* woda
* cytryna
Wykonanie:
Przebrane maliny wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem (tylko tyle, aby maliny były przykryte). Odstawiamy pod przykryciem na kilka - kilkanaście godzin (u mnie stały przez noc). Przez sitko wyłożone gazą odlewamy sok i delikatnie odciskamy maliny. Odmierzamy ilość powstałego soku i dodajemy 3/4 tej ilości cukru. Wciskamy sok z 1 - 2 cytryn (w zależności od ilości owoców, możemy też z cytryny zrezygnować). Całość zagotowujemy. Gorący sok nalewamy do wyparzonych, gorących butelek lub słoiczków (ja butelki piekę w piekarniku), szczelnie zakręcamy czystymi nakrętkami i stawiamy do góry dnem na kilka - kilkanaście minut.
20.09.2011
Muffinki czekoladowo - cytrynowe z malinami
Ponieważ
ciasto czekoladowe z malinami zapadło mi w pamięci, w mojej nowej
kuchni postanowiłam rozpocząć pieczenie od tego połączenia. Bałam się
zaczynać od trudnych wypieków, bo nie wiem jak zachowuje się piekarnik.
Dlatego też na pierwszy ognień poszły muffiny. Muszę przyznać, że to
połączenie smaków bardzo nam odpowiada.
Składniki:
* 250 g mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody
* 2 łyżki kakao
* 150 g cukru
* 250 ml mleka
* 1 jajko
* 90 ml oleju
* skórka starta z 1 cytryny
* 2 garście malin
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki (łącznie ze startą skórką z cytryny) łączymy w jednej misce. W drugiej łączymy wszystkie mokre składniki. Przy pomocy widelca łączymy zawartość obu misek. Dodajemy maliny i delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni
Składniki:
* 250 g mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody
* 2 łyżki kakao
* 150 g cukru
* 250 ml mleka
* 1 jajko
* 90 ml oleju
* skórka starta z 1 cytryny
* 2 garście malin
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki (łącznie ze startą skórką z cytryny) łączymy w jednej misce. W drugiej łączymy wszystkie mokre składniki. Przy pomocy widelca łączymy zawartość obu misek. Dodajemy maliny i delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni
18.09.2011
Ciasto czekoladowe z malinami
Miesiąc temu Jola pokazała to ciasto (w oryginale było u Kasi).
Zrobiłam je natychmiast (niestety nie miałam jak pokazać) i muszę
przyznać, że nie żałuję. Jest niezwykle czekoladowe, nawet bez polewy.
Troszkę jak murzynek, ale zdecydowanie bardziej wilgotne. Jestem
pewna, że zrobię je jeszcze nie raz.
Składniki na keksówkę (25x7cm):
* 125g masła
* 100g gorzkiej czekolady
* 155ml wody
* 12g kakao
* 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
* 168g cukru (dałam mniej)
* 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
* 1 duże jajko
* 120g mąki pszennej
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* większa szczypta soli
Dodatkowo:
* szklanka malin
Składniki polewy (ja nie robiłam):
* ok. 130-150 g czekolady
* kilka łyżek śmietany kremówki
Wykonanie:
Masło, czekoladę, wodę, kakao, kawę i cukier umieścić w rondelku. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia się wszystkich składników. Odstawić na 15-20 min do ostudzenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Do czekoladowej mieszanki dodać, ekstrakt i jajko, zmiksować. Dodać mąkę. Miksować około minuty aż masa stanie się gładka. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm lub do keksówki, posypać równomiernie malinami. Piec przez około 40-50min w temp. 170 stopni C. Czekoladę podgrzewać ze śmietanką na małym ogniu. Kiedy czekolada się rozpuści, zdjąć rondelek z ognia i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Przed polaniem ciasta, schłodzić polewę.
Składniki na keksówkę (25x7cm):
* 125g masła
* 100g gorzkiej czekolady
* 155ml wody
* 12g kakao
* 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
* 168g cukru (dałam mniej)
* 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
* 1 duże jajko
* 120g mąki pszennej
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* większa szczypta soli
Dodatkowo:
* szklanka malin
Składniki polewy (ja nie robiłam):
* ok. 130-150 g czekolady
* kilka łyżek śmietany kremówki
Wykonanie:
Masło, czekoladę, wodę, kakao, kawę i cukier umieścić w rondelku. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia się wszystkich składników. Odstawić na 15-20 min do ostudzenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Do czekoladowej mieszanki dodać, ekstrakt i jajko, zmiksować. Dodać mąkę. Miksować około minuty aż masa stanie się gładka. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm lub do keksówki, posypać równomiernie malinami. Piec przez około 40-50min w temp. 170 stopni C. Czekoladę podgrzewać ze śmietanką na małym ogniu. Kiedy czekolada się rozpuści, zdjąć rondelek z ognia i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Przed polaniem ciasta, schłodzić polewę.
15.09.2011
Butter chicken
Robiłam
go jeszcze w kwietniu i czekał i czekał na publikację. A dlaczego? Z
kilku powodów. Po pierwsze nie do końca rodzinka była zadowolona. Niby
zjedli, ale bez większego zachwytu (zapomniałam o miodzie i to był
błąd). Po drugie zdjęcia siedziały w kwietniowym folderze i o nich
zapomniałam. Teraz jednak pokazuję bo w końcu lepiej późno niż wcale.
Przepis znaleziony u Malwiny dodaję do akcji Grumków.
Składniki (na 3-4 porcje):
* pół kilograma piersi z kurczaka
* opakowanie jogurtu naturalnego (u mnie 175 g)
* sól i chilli w proszku do smaku
* sok z 1 cytryny
* 2 łyżeczki imbiru (dałam świeżo utarty)
* 2 łyżeczki czosnku drobno posiekanego
* 1,5 łyżki tandoori masala
* 3 łyżki masła
* 2 ziarna kardamonu
* 2 goździki
* laska cynamonu
* 4 pomidory średniej wielkości, obrane ze skórki i zmiksowane
* łyżka koncentratu pomidorowego
* łyżka miodu
* łyżeczka garam masala
* 250 ml gęstej śmietany
* świeża kolendra do przybrania
Wykonanie:
W misce łączymy jogurt, sok z cytryny, tandoori masala, imbir, czosnek, sól i chilli w proszku. Do marynaty wkładamy kurczaka i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia kawałki mięsa wyjmujemy z marynaty i smażymy na patelni do grilla (smażyłam na zwykłej patelni). Na drugiej patelni rozgrzewamy masło,
dodajemy kardamon, goździki i laskę cynamonu. Po minucie dodajemy pomidory i koncentrat. Smażymy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty rozrzedzamy go odrobiną wody. Dodajemy usmażonego kurczaka, garam masala, miód i śmietanę. Smażymy kolejne 15 minut. Możemy do smaku oprawić solą i pieprzem. Danie posypujemy natką pietruszki i podajemy z ryżem.
Składniki (na 3-4 porcje):
* pół kilograma piersi z kurczaka
* opakowanie jogurtu naturalnego (u mnie 175 g)
* sól i chilli w proszku do smaku
* sok z 1 cytryny
* 2 łyżeczki imbiru (dałam świeżo utarty)
* 2 łyżeczki czosnku drobno posiekanego
* 1,5 łyżki tandoori masala
* 3 łyżki masła
* 2 ziarna kardamonu
* 2 goździki
* laska cynamonu
* 4 pomidory średniej wielkości, obrane ze skórki i zmiksowane
* łyżka koncentratu pomidorowego
* łyżka miodu
* łyżeczka garam masala
* 250 ml gęstej śmietany
* świeża kolendra do przybrania
Wykonanie:
W misce łączymy jogurt, sok z cytryny, tandoori masala, imbir, czosnek, sól i chilli w proszku. Do marynaty wkładamy kurczaka i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia kawałki mięsa wyjmujemy z marynaty i smażymy na patelni do grilla (smażyłam na zwykłej patelni). Na drugiej patelni rozgrzewamy masło,
dodajemy kardamon, goździki i laskę cynamonu. Po minucie dodajemy pomidory i koncentrat. Smażymy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty rozrzedzamy go odrobiną wody. Dodajemy usmażonego kurczaka, garam masala, miód i śmietanę. Smażymy kolejne 15 minut. Możemy do smaku oprawić solą i pieprzem. Danie posypujemy natką pietruszki i podajemy z ryżem.
13.09.2011
Forszmak lubelski
"Mógłbym
jeść taki obiad przez cały tydzień", "To jest lepsze od gulaszu". Czy
potrzeba więcej reklamy? Zachęcam. To jest jedna z wersji lubelskiego
forszmaku. Można zrobić też wersję drobiową oraz z pieczarkami. Może
jeszcze się tu pojawią?
Składniki:
* 800 g wieprzowiny
* 150 g wędzonej kiełbasy
* 1 cebula
* 3 - 4 ogórki kiszone
* 3 łyżki przecieru pomidorowego
* 1,5 litra bulionu (lub wody)
* 2 łyżki mąki
* kilka ziarenek ziela angielskiego
* 2 - 3 liście laurowe
* sól, pieprz
* olej
Wykonanie:
Wieprzowinę kroimy w małą kostkę lub paski, kiełbasę w kostkę, cebulę na talarki, ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Wieprzowinę podsmażamy na oleju. Zdejmujemy z patelni, na tym samym tłuszczu smażymy kiełbasę, zdejmujemy a następnie podsmażamy cebulę. Mięso i cebulę wrzucamy do garnka i zalewamy większością bulionu. Dodajemy ziele i liść laurowy. Na patelnię z resztą oleju wrzucamy mąkę, podsmażamy i dolewamy resztę bulionu. Mieszamy dokładnie a następnie dodajemy do gotującego się mięsa i cebuli. Mieszamy. Wszystko dusimy około 60 minut, aż mięso zmięknie. Około 10 - 15 minut przed końcem dodajemy ogórki i przecier pomidorowy. Mieszamy i doprawiamy do smaku.Potrawę podajemy z chlebem lub ziemniakami. Najlepsza jest na drugi dzień, kiedy składniki się przegryzą.
Składniki:
* 800 g wieprzowiny
* 150 g wędzonej kiełbasy
* 1 cebula
* 3 - 4 ogórki kiszone
* 3 łyżki przecieru pomidorowego
* 1,5 litra bulionu (lub wody)
* 2 łyżki mąki
* kilka ziarenek ziela angielskiego
* 2 - 3 liście laurowe
* sól, pieprz
* olej
Wykonanie:
Wieprzowinę kroimy w małą kostkę lub paski, kiełbasę w kostkę, cebulę na talarki, ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Wieprzowinę podsmażamy na oleju. Zdejmujemy z patelni, na tym samym tłuszczu smażymy kiełbasę, zdejmujemy a następnie podsmażamy cebulę. Mięso i cebulę wrzucamy do garnka i zalewamy większością bulionu. Dodajemy ziele i liść laurowy. Na patelnię z resztą oleju wrzucamy mąkę, podsmażamy i dolewamy resztę bulionu. Mieszamy dokładnie a następnie dodajemy do gotującego się mięsa i cebuli. Mieszamy. Wszystko dusimy około 60 minut, aż mięso zmięknie. Około 10 - 15 minut przed końcem dodajemy ogórki i przecier pomidorowy. Mieszamy i doprawiamy do smaku.Potrawę podajemy z chlebem lub ziemniakami. Najlepsza jest na drugi dzień, kiedy składniki się przegryzą.
9.09.2011
Gofry wg M. Roux
Przepis w oryginale pochodzi z książki "Jajka" M. Roux, ja jednak zobaczyłam go u Majanki. Przepis bardzo łatwy, ale gofry wychodzą znakomite. W sam raz na deszczowe dni.
Składniki:
* 160 g mąki pszennej
* 15 g drobnego cukru
* szczypta soli
* 50 g stopionego masła
* 2 jajka, żółtka i białka oddzielnie
* 270 ml mleka
* kilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny (dałam cukier waniliowy)
Wykonanie:
Mąkę, cukier, sól, stopione masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Dodać ulubiony aromat, odstawić na 5-10 minut.
W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Piec gofry około 3 - 4 minut (lub więcej, w zależności od tego jaką macie gofrownicę).
Składniki:
* 160 g mąki pszennej
* 15 g drobnego cukru
* szczypta soli
* 50 g stopionego masła
* 2 jajka, żółtka i białka oddzielnie
* 270 ml mleka
* kilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny (dałam cukier waniliowy)
Wykonanie:
Mąkę, cukier, sól, stopione masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Dodać ulubiony aromat, odstawić na 5-10 minut.
W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Piec gofry około 3 - 4 minut (lub więcej, w zależności od tego jaką macie gofrownicę).
7.09.2011
Spaghetti dyniowe
Posmakowała
mi ostatnio mozzarella w sosie do makaronu. Tym razem zaryzykowałam z
połączeniem i okazało się, że pomysł bardzo trafiony. Smak rewelacja, a
i kolor zupełnie inny niż tradycyjne spaghetti.
Składniki (na 2 - 3 porcje):
* spaghetti
* 500 g dyni
* 1 kulka mozarelli
* sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente. Dynię ugotować z odrobiną wody. Gdy będzie już miękka zmiksować. Do zmiksowanej dyni dodać pokrojoną na kawałki mozarellę, doprawić solą i pieprzem. Chwilę razem podgrzać, aż ser się ładnie roztopi. Dodać ugotowany makaron, wymieszać. Podawać natychmiast.
Składniki (na 2 - 3 porcje):
* spaghetti
* 500 g dyni
* 1 kulka mozarelli
* sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente. Dynię ugotować z odrobiną wody. Gdy będzie już miękka zmiksować. Do zmiksowanej dyni dodać pokrojoną na kawałki mozarellę, doprawić solą i pieprzem. Chwilę razem podgrzać, aż ser się ładnie roztopi. Dodać ugotowany makaron, wymieszać. Podawać natychmiast.
5.09.2011
Pierś z kurczaka z makaronem ryżowym
Uwielbiamy
chińszczyznę. Po pierwsze jest smaczna, a po drugie zdrowa. No i
najważniejsze takie danie przygotujemy w kilkanaście minut (nie licząc
marynowania). Przepis dodaję do akcji Z Widelcem po Azji.
Składniki:
* 1 pierś z kurczaka
* 1 opakowanie makaronu ryżowego z tapioką
* 2 marchewki
* 10 liści kapusty pekińskiej
* 1 cebula
* biały kawałek pora
* 2 - 3 łyżki chińskiej mieszanki kiełków
* sól, pieprz
* 4 łyżki sosu sojowego
* 1 łyżka cukru
* olej
Wykonanie:
Sos sojowy i cukier mieszamy w misce. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do sosu sojowego, mieszamy i marynujemy w lodówce przez 2 godziny (lub zostawiamy na noc).
Kapustę myjemy i siekamy. Marchew obieramy i kroimy w słupki. Cebulę kroimy w piórka, a pora na plasterki. Na odrobinie oleju podduszamy cebulę. Dodajemy pozostałe warzywa i dusimy (możemy robić to w woku). Pierś z kurczaka smażymy (razem z sosem sojowym) na drugiej patelni. W międzyczasie przygotowujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy pierś jest gotowa, a warzywa podduszone, łączymy wszystko na jednej patelni (lub w woku). Dodajemy kiełki, mieszamy i chwilę dusimy razem. Dodajemy gotowy makaron, mieszamy i ponownie przez moment razem podsmażamy. Podajemy natychmiast.
Składniki:
* 1 pierś z kurczaka
* 1 opakowanie makaronu ryżowego z tapioką
* 2 marchewki
* 10 liści kapusty pekińskiej
* 1 cebula
* biały kawałek pora
* 2 - 3 łyżki chińskiej mieszanki kiełków
* sól, pieprz
* 4 łyżki sosu sojowego
* 1 łyżka cukru
* olej
Wykonanie:
Sos sojowy i cukier mieszamy w misce. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do sosu sojowego, mieszamy i marynujemy w lodówce przez 2 godziny (lub zostawiamy na noc).
Kapustę myjemy i siekamy. Marchew obieramy i kroimy w słupki. Cebulę kroimy w piórka, a pora na plasterki. Na odrobinie oleju podduszamy cebulę. Dodajemy pozostałe warzywa i dusimy (możemy robić to w woku). Pierś z kurczaka smażymy (razem z sosem sojowym) na drugiej patelni. W międzyczasie przygotowujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy pierś jest gotowa, a warzywa podduszone, łączymy wszystko na jednej patelni (lub w woku). Dodajemy kiełki, mieszamy i chwilę dusimy razem. Dodajemy gotowy makaron, mieszamy i ponownie przez moment razem podsmażamy. Podajemy natychmiast.
3.09.2011
Zielony hummus
W
lodówce czekało awokado, a ja nie wiedziałam co z nim zrobić. Jak
zwykle w takich sytuacjach zaczęłam przeglądać książki kucharskie i u
Nigelli natknęłam się na ten przepis. Rewelacja. Podałam jak zwykłą
pastę do chleba.
Składniki:
* 1 dojrzałe awokado
* 2 łyżki soku z limonki
* 1/2 ząbka czosnku; rozgniecionego
* 300g zielonego groszku z puszki; odcedzonego
* 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze