Wiem,
że to letni obiad, ale miałam ochotę na coś lekkiego. Zresztą przed
świętami, jak i po, takie sałatki są chyba wskazane. Czy ktoś z Was może
wie jak się pozbyć pestek z oliwek? Mam 2 słoje oliwek z pestkami i
nie wiem jak się do nich dobrać ;)
Przypominam też, że jeszcze do niedzieli do północy możecie głosować na zdjęcie w konkursie Kamis.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- sałata
- 2 łyżeczki musztardy z czerwonym winem
- 4 łyżeczki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól morska prowansalska
- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
- oliwki
- pieprz
- oliwa do smażenia
Wykonanie:
Pierś
z kurczaka myjemy, solimy, pieprzymy i obsypujemy suszonymi
pomidorami. Pierś smażymy na odrobinie oliwy. Studzimy i kroimy w
kostkę. Sałatę myjemy, obsuszamy o rwiemy na mniejsze kawałki.
Wykładamy na talerze, dodajemy pierś i oliwki. Szykujemy dressing.
Musztardę i sok z cytryny mieszamy. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu.
Powolnym strumieniem wlewamy oliwę i cały czas mieszamy. Gotowym
dressingiem polewamy sałatkę. Podajemy natychmiast.
Wpis sponsorowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.