Składniki na masę jabłkową:
- 4 jabłka
- 1 galaretka (ja dałam poziomkową, bo tylko taką miałam)
- ewentualnie 1 - 2 łyżki cukru (w zależności od użytych jabłek)
Wykonanie:
Jabłka
obieramy i ścierami na tartce. Wrzucamy do garnka i dusimy.
Ewentualnie odrobinę dosładzamy. Do ciepłych jabłek dodajemy galaretkę w
proszku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Kiedy
jabłka ostygną (nie mogą czekać zbyt długo, bo zbytnio
zgęstnieją)rozsmarowujemy na pierwszym blacie biszkoptowym.
Składniki na krem (źródło):
- 1/2 kg sera mascarpone, schłodzonego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 g śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej
Wykonanie:
Ser
mascarpone wymieszać (na niskich obrotach robotem) z cukrem
i ekstraktem wanilii, a następnie z ubitą na bardzo sztywną pianę
śmietanką kremową (też robiłam to robotem). Krem podzielić na pół.
Jedną połowę odkładamy do udekorowania tortu z wierzchu . Drugą połowę
wykładamy na drugi blat.
Składniki na biszkopt (blacha 25 cm):
- 8 jaj
- ponad szklanka mąki pszennej
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka
ubijamy z cukrem, a następnie dodajmy po 1 żółtku nadal ubijając i
delikatnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam dno, a boki smaruję masłem i posypuję bułką tartą). Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam dno, a boki smaruję masłem i posypuję bułką tartą). Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty, każdy nasączamy (ja użyłam ekstraktu waniliowego domowej roboty)
*Tort dodatkowo ozdabiałam lukrem plastycznym z tego przepisu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.