Znudziły
Wam się tradycyjne kotlety schabowe? Oto propozycja odmiany. Jak dla
mnie idealny pomysł na świąteczny, czy uroczysty obiad. Jeśli nie macie
czasu, możecie kotlety usmażyć dzień wcześniej, a potem odgrzać w
naczyniu żaroodpornym w piekarniku.
Składniki:
1/2 kg schabu
30 dag pieczarek
1 cebula
kawałek żółtego sera
sól, pieprz
jajko
bułka tarta
olej
Wykonanie: Pieczarki umyć, pokroić na niewielkie kawałki. Cebulę drobno posiekać. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, a następnie dodać pieczarki. Dusić, aż płyn odparuje. Schab pokroić na plastry (około 2 cm). Każdy cienko rozbić, tak aby nie uszkodzić mięsa. Rozbite kawałki posolić i popieprzyć. Ser żółty pokroić na słupki (ma być ich tyle, ile kawałków schabu). Na środek każdego kawałka mięsa kładziemy po jednym słupku żółtego sera i po łyżce uduszonych pieczarek. Mięso składamy na pół i spinamy szpilkami (po 2 do każdego kawałka mięsa). Spięte kotlety panierujemy w jajku i bułce i smażymy z dwóch stron na złoto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.