Przerobiłam proporcje z moich ulubionych słodkich muffinków (tych od Nigelli), dodałam to co akurat było w lodówce i zabrałam na wyjazd.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnista
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 200ml mleka
- 90ml oleju roślinnego
- 1 duże jajko
- 60 g sera żółtego, startego
- 3 łyżki czarnych oliwek bez pestek
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 200C i wyłożyć formę papierkami do muffinków. Odmierzyć suche składniki do miski, wymieszać. Wlać wszystkie płynne składniki do drugiej miski i wymieszać. Dodać starty ser i oliwki przekrojone na pół. Zmieszać wszystko razem (niezbyt dokładnie). Ciasto przełożyć do foremek. Piec przez około 20 - 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.