Kategorie

3.09.2012

Muffiny cukiniowe z orzechami

Idealne do szkoły czy pracy. Znalezione tutaj, zmniejszyłam tylko ilość cukru, bo rodzynki czy żurawina i tak dodają słodyczy.



Składniki (na 6 - 8 muffinek):
  • 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 60 g cukru (radzę około 40)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • 40 g / 60 ml oleju
  • 180 g startej cukinii
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 25 g żurawiny lub rodzynek


Wykonanie:
W misce mieszamy mąkę, cukier, sodę, proszek, sól i cynamon.  Dodajemy jajko i olej.  Mieszamy tylko do połączenia składników (mogą zostać grudki).  Dodajemy startą cukinię, orzechy i żurawinę / rodzynki.  Mieszamy.  Ciasto przekładamy do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami.  Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut (do suchego patyczka).  Studzimy 5 minut w foremkach, a potem na kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.