Idealne do szkoły czy pracy. Znalezione tutaj, zmniejszyłam tylko ilość cukru, bo rodzynki czy żurawina i tak dodają słodyczy.
Składniki (na 6 - 8 muffinek):
- 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 60 g cukru (radzę około 40)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
- 40 g / 60 ml oleju
- 180 g startej cukinii
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 25 g żurawiny lub rodzynek
Wykonanie:
W misce mieszamy mąkę, cukier, sodę, proszek, sól i cynamon. Dodajemy jajko i olej. Mieszamy tylko do połączenia składników (mogą zostać grudki). Dodajemy startą cukinię, orzechy i żurawinę / rodzynki. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut (do suchego patyczka). Studzimy 5 minut w foremkach, a potem na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.