Kategorie

16.10.2012

Chleb pszenny z orzechami


Kolejne święto chleba.   Tym razem z braku czasu musiałam upiec chleb drożdżowy, z książki kucharskiej dołączonej do Kitchen Aida.  Troszkę pozmieniałam zasady wyrabiania i rodzaje mąki, bo nie miałam akurat całego kilograma pełnoziarnistej.




Składniki:
  • 630 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 370 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli (proponuję dać 1 łyżkę)
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 5 łyżek miodu
  • 150 g orzechów (włoskich i laskowych)
  • ok 550 ml letniej wody

Wykonanie:
Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni.  Odstawiamy do ostudzenia.  Mąki, sól i drożdże mieszamy. Dodajemy olej i miód oraz stopniowo wodę.  Wyrabiamy 2 -3 minuty na pierwszej prędkości.  Ostudzone orzechy dodajemy do ciasta i zagniatamy tylko aby je równomiernie rozprowadzić.  Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.  Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (uderzamy pięścią) i dzielimy na 2 części.  Z każdej formujemy bochenek i wkładamy do przygotowanego kosza.  Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na koleją godzinę (lub mniej).   Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.  Chleby pieczemy przez 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni.  Pieczemy kolejnych 30 minut (ja swoje piekłam 20, czyli łącznie 30 minut)



Ingredients:

  • 630 g whole-wheat flour
  • 370 g bread flour
  • 1 tbs salt
  • 7 g dried yeast
  • 2 tbs oil
  • 5 tbs honey
  • 150 g walnuts
  • 550 ml warm water


Directions:
Chop the walnuts and roast them.  Leave to cool down.  Sift the flours, salt and yeast to the bowl.    Add oli, honey  and mix adding water gradually.   Mix for 2 -3  minutes on the first speed in your mixer.  Add the walnuts and mix just to combine.   Cover and leave for about an hour, until  the dough doubles the amount.   Divide into 2 pieces and shape oblong.   Leave for final fermentation  for an hour .  Bake at 220  C for 10 minutes, then lower the temperature to 200 C.  Bake for about 20-30 minutes.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.