Kategorie

29.06.2012

Pieczona owsianka z jagodami


Podejrzane u Kornika, lekko podrasowane.  Wspaniałe.






Składniki na 3 słoiczki (każdy 250 ml; u mnie 2 kokilki i 1 słoiczek):
  • 3/4 szklanki mrożonych jagód
  • 1 1/4 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 1 czubata łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka płatków migdałowych




Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
W misce mieszamy płatki owsiane, przyprawy, proszek do pieczenia i sól.  Do słoiczków wkładamy jagody i posypujemy je mieszanką płatków, przypraw, soli i proszku.
W drugiej misce mieszamy ciepłe mleko, syrop z agawy, ekstrakt waniliowy. Mieszaninę rozlewamy do słoiczków. Posypujemy płatkami migdałów.

Owsiankę pieczemy 30 minut - powinna podrosnąć, a na wierzchu pojawić się delikatna skorupka.
Podajemy ciepłą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.