Kategorie

30.10.2012

Zupa krem z pieczonej dyni

Widziałam ostatnio kilka zup z pieczonej dyni.   Postanowiłam sama spróbować, a że akurat miałam puszkę mleka kokosowego, zrobiłam wersję kokosową.  Zupa szybka (nie licząc pieczenia, ale to możecie zawsze zrobić wieczorem), pyszna i dość sycąca.




Składniki:
  • 1 mała dynia hokkaido
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • uprażone pestki dyni 

Wykonanie:
Dynię myjemy dokładnie i kroimy w kostkę.  Pieczemy w piekarniku przez około 20 minut, aż dynia zmięknie. Kiedy lekko przestygnie zdejmujemy skórkę.  Mleko kokosowe podgrzewamy w garnku o grubym dnie.  Dodajemy upieczoną dynię, starty imbir i przyprawę.  Całość miksujemy i ponownie podgrzewamy.  Przelewamy na talerze i posypujemy uprażonymi pestkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.