Kolejny przepis z serii Kamis Kulinarne Inspiracje
i kolejny bardzo udany obiad. Gdybym sama miała wybrać, który z trzech
dotychczas wypróbowanych przepisów najbardziej nam smakował, chyba nie
umiałabym zdecydować. Na pewno zapach podczas przygotowywania tego
kurczaka był niesamowity. Chociaż nie jestem fanką boczku, zjadłam
obiad z przyjemnością.
Składniki:
- 4 filety z kurczaka (około 750 g)
- 16 śliwek suszonych
- 300 g boczku wędzonego pokrojonego w bardzo cienkie plastry
- 500 g pieczarek
- 375 ml śmietanki UHT 30%
- 700 g obranych ziemniaków
- sól morska w młynku KAMIS Specialite
- zestaw Kulinarne Inspiracje KAMIS (czosnek, papryka, tymianek, rozmaryn, kolendra)
Wykonanie:
Ziemniaki
pokrój w 3 cm kostkę. Dodaj 1 łyżkę oleju, rozmaryn, 1/2 porcji czosnku
i wymieszaj. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Wzdłuż
każdego filetu zrób kieszeń. W każdą kieszeń wsyp po szczypcie czosnku i
włóż 4 śliwki. Filety posyp papryką, tymiankiem, a następnie każdy na
całej długości owiń ściśle 3-4 plastrami boczku. Filety przełóż na
patelnię i obsmaż. Następnie zalej śmietanką, dodaj pokrojone w
plasterki pieczarki, przykryj i duś 10-15 minut. Posól do smaku. Podawaj
z pieczonymi ziemniakami posypanymi kolendrą.
Wpis sponsorowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.