Kategorie

29.12.2012

Kurczak ze śliwką owijany boczkiem

Kolejny przepis z serii Kamis Kulinarne Inspiracje i kolejny bardzo udany obiad.  Gdybym sama miała wybrać, który z trzech dotychczas wypróbowanych przepisów najbardziej nam smakował, chyba nie umiałabym zdecydować.  Na pewno zapach podczas przygotowywania tego kurczaka był niesamowity.  Chociaż nie jestem fanką boczku, zjadłam obiad z przyjemnością.





Składniki:




Wykonanie:
Ziemniaki pokrój w 3 cm kostkę. Dodaj 1 łyżkę oleju, rozmaryn, 1/2 porcji czosnku i wymieszaj. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Wzdłuż każdego filetu zrób kieszeń. W każdą kieszeń wsyp po szczypcie czosnku i włóż 4 śliwki. Filety posyp papryką, tymiankiem, a następnie każdy na całej długości owiń ściśle 3-4 plastrami boczku. Filety przełóż na patelnię i obsmaż. Następnie zalej śmietanką, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, przykryj i duś 10-15 minut. Posól do smaku. Podawaj z pieczonymi ziemniakami posypanymi kolendrą.


Wpis sponsorowany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.