Kategorie

9.01.2013

Zupa z łuskanego grochu

Ostatnio przygotowywałam do spisu treści stronę o zupach.  Wynika z niej, że jemy głównie zupy dyniowe lub kremy.  Nie jest to absolutnie zgodnie z prawdą, więc postanowiłam pokazywać częściej zupy, które goszczą u nas regularnie.  
Pierwsza z nich (niekoniecznie jeśli chodzi o częstotliwość) to zupa z łuskanego grochu.  Doskonała zimą czy jesienią, chociaż zdarza nam się też przygotować ja cieplejszą porą.
Zupy zazwyczaj robimy na udzie, chociaż w tym konkretnym przypadku można spokojnie dodać wędzonkę lub zamienić udo na kiełbasę.  Doskonale podkreśli smak grochu.




Składniki:
  • 1 udo lub pęto kiełbasy
  • włoszczyzna
  • groch łupany *
  • ziemniaki
  • sól, pieprz, majeranek

Wykonanie:
Z mięsa nastawiamy bulion.  Groch płuczemy, przebieramy i wrzucamy razem z mięsem do wody.   Kiedy woda się zagotuje, zdejmujemy szumowiny i dodajemy włoszczyznę.  Gotujemy na małym ogniu, aż groch się zacznie rozpadać.  Dodajemy wtedy obrane ziemniaki pokrojone w kostkę.  Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną.  Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.  Podajemy z chlebem.
 * gotuję zupy w garnku o pojemności 3,9 l.  Na taki garnek daję około 200 - 300 g grochu.  Można jednak dać więcej, aby zupa była bardziej gęsta.

Oto wersja bez kiełbasy, na udzie, ale z większą ilością grochu:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.