Kategorie

14.03.2013

Klopsiki w sosie pomidoowym

Sama nie wiem dlaczego takie klopsiki jeszcze się u nas nie pojawiły.  W końcu lubimy absolutnie wszystko z tego dania: sos pomidorowy, makaron i klopsiki.  Wyszły tak dobre, że będą pojawiały się często.  Ilość, która tutaj podaję starczy na 2 - 3 obiady dla czteroosobowej rodziny.




Składniki:
  • 800 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie łopatka)
  • 1 jajko
  • 1 nieduża cebula
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • olej

Sos:
  • 800 g przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • woda
  • 1 - 2  łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • olej


Wykonanie:
Mięso zmielić.  Wymieszać z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną drobno cebulą, ziołami.  Doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Dodać bułkę tartą. Wymieszać i formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
W dużym garnku  zeszklić cebulę na oleju.  Następnie dodać przecier pomidorowy i wodę (tak aby sos przykrywał klopsiki).  Doprawić do smaku i gotować na niewielkim ogniu.
Klopsiki obsmażyć na oleju z każdej strony, na złoty kolor.  Przesmażone klopsiki przełożyć do gotującego się sosu, przykryć i gotować przez około 30 - 40  minut.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.