Składniki:
- 800 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie łopatka)
- 1 jajko
- 1 nieduża cebula
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i majeranku
- 2 ząbki czosnku
- bułka tarta
- sól morska
- pieprz kolorowy
- olej
Sos:
- 800 g przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- woda
- 1 - 2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- olej
Wykonanie:
Mięso
zmielić. Wymieszać z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem,
posiekaną drobno cebulą, ziołami. Doprawić solą i dużą ilością pieprzu.
Dodać bułkę tartą. Wymieszać i formować klopsiki wielkości orzecha
włoskiego.
W
dużym garnku zeszklić cebulę na oleju. Następnie dodać przecier
pomidorowy i wodę (tak aby sos przykrywał klopsiki). Doprawić do smaku i
gotować na niewielkim ogniu.
Klopsiki
obsmażyć na oleju z każdej strony, na złoty kolor. Przesmażone
klopsiki przełożyć do gotującego się sosu, przykryć i gotować przez
około 30 - 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.