Dawno
nie robiłam kruszonki. Na przyjście mojej koleżanki postanowiłam
przygotować wersję z bananami. Najbardziej posmakowała mojemu mężowi,
jak dla mnie i mojej koleżanki odrobinkę za słodkie.
Przepis na kruszonkę w oparciu o marcowy numer Delicious, spód owocowy jest ode mnie.
Składniki:
- 500 g bananów (3 - 4 duże)
- 500 g jabłek
- 100 g malin (dałam mrożone)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
- 100 g masła
- 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 75 g płatków owsianych
- 80 g cukru trzcinowego
- garść orzechów włoskich posiekanych
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Przygotować naczynie żaroodporne.
Mąkę
wsypać do miski. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Wyrobić
palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać płatki owsiane, cukier i
posiekane orzechy. Wymieszać.
Jabłka
i banany pokroić i włożyć na naczynia. Dodać maliny. Posypać mąką
ziemniaczaną i wymieszać. Owoce posypać przygotowaną kruszonką.
Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut, aż kruszonka będzie lekko
brązowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.