Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 400 g cukru pudru
- 5 jajek
- 100 g mąki
- 500 g twarogu
- cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g malin (dałam mrożone)
Wykonanie:
Kwadratową blachę do brownie wykładamy papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło i 250 g cukru ucieramy na białą masę. Po jednym dodajemy 3 jajka, kolejne dodając dopiero jak poprzednie będzie dobrze wymieszane. Dodajemy ostudzoną czekoladę i mieszamy ponownie. Następnie przesiewamy mąkę i mieszamy całość szpatułką. 3/4 masy wylewamy do przygotowanej blaszki.
Twaróg miksujemy. Następnie ucieramy z pozostałym cukrem, 2 jajkami i cukrem waniliowym. Gładką masę serową wylewamy na czekoladową. Na górę wykładamy pozostawioną masę czekoladową i ostrożnie rozsmarowujemy. Na górze rozkładamy maliny.
Piec godzinę w 170 stopniach. Studzimy w blaszce, w otwartym piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.