Kategorie

8.04.2013

Sernikobrownies z malinami

Jedno z lepszych brownie jakie jadłam.  Połączenie sernika, czekolady i malin to strzał w dziesiątkę.  Nic dziwnego, że ten przepis z forum u Nigelli, zrobił taką furorę.  Ja cytuję za Liską, która go tam znalazła.




Składniki:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 400 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 100 g mąki
  • 500 g twarogu
  • cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g  malin (dałam mrożone) 

Wykonanie:

Kwadratową blachę do brownie wykładamy papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło i 250 g cukru ucieramy na białą masę.  Po jednym dodajemy 3 jajka, kolejne dodając dopiero jak poprzednie będzie dobrze wymieszane.  Dodajemy ostudzoną czekoladę i mieszamy ponownie.  Następnie przesiewamy mąkę i mieszamy całość szpatułką. 3/4 masy wylewamy do przygotowanej blaszki.
Twaróg miksujemy.  Następnie ucieramy z pozostałym cukrem, 2 jajkami i cukrem waniliowym.  Gładką masę serową wylewamy na czekoladową.  Na górę wykładamy pozostawioną masę czekoladową i ostrożnie rozsmarowujemy.  Na górze rozkładamy maliny.
Piec godzinę w 170 stopniach.  Studzimy w blaszce, w otwartym piekarniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.