Kategorie

20.06.2013

Ekspresowy dżem truskawkowy

Truskawki w super cenie, więc trzeba się zabrać za przetwory.  Dżem truskawkowy to ten, który znika z piwnicy jako pierwszy.  Absolutny faworyt.  Najlepszy bez udziwnień z samych truskawek i już.  Ponieważ na dworze upały, nie mam siły na długie stanie przy kuchence, więc dżem ekspresowy z roślinną pektyną.




Składniki:
  • 2 kg truskawek
  • 500 g cukru
  • 10 g pektyny
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:
Słoiki i przykrywki myjemy.  Słoiki wstawiamy do piekarnika i "pieczemy" w 100 stopniach przez cały czas kiedy robimy dżem.  Przykrywki zalewamy w garnku wodą i gotujemy.
Połowę truskawek (umytych i odszypułkowanych) przekładamy do rondla.  Miksujemy blenderem. Dodajemy sok z cytryny i zagotowujemy. 2 szklanki cukru mieszamy z pektyną.  Dodajemy do truskawek i mieszamy cały czas podgrzewając.  Kiedy owoce się zagotują dodajemy pozostałe owoce (ja dodaję je pokrojona na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości truskawek).  Gotujemy przez około 10 minut cały czas mieszając. 
Gorący dżem przekładamy do gorących słoików i zakręcamy osuszonymi nakrętkami.  Stawiamy do góry dnem na 5 - 10 minut.  Następnie odstawiamy normalnie, do ostygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.