Składniki:
- 2 kg truskawek
- 500 g cukru
- 10 g pektyny
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Słoiki
i przykrywki myjemy. Słoiki wstawiamy do piekarnika i "pieczemy" w 100
stopniach przez cały czas kiedy robimy dżem. Przykrywki zalewamy w
garnku wodą i gotujemy.
Połowę
truskawek (umytych i odszypułkowanych) przekładamy do rondla.
Miksujemy blenderem. Dodajemy sok z cytryny i zagotowujemy. 2 szklanki
cukru mieszamy z pektyną. Dodajemy do truskawek i mieszamy cały czas
podgrzewając. Kiedy owoce się zagotują dodajemy pozostałe owoce (ja
dodaję je pokrojona na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości
truskawek). Gotujemy przez około 10 minut cały czas mieszając.
Gorący
dżem przekładamy do gorących słoików i zakręcamy osuszonymi
nakrętkami. Stawiamy do góry dnem na 5 - 10 minut. Następnie
odstawiamy normalnie, do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.