Niezwykle
szybki i aromatyczny obiad. Tak przyrządzona pierś indycza pozostaje
wilgotna i smakuje absolutnie wszystkim, a zapach jaki roztacza się
podczas pieczenia jest zniewalający. Przepis podejrzałam na blogu I wash you dry.
Składniki:
1 mała pierś z indyka
250 ml białego wytrawnego wina
pół główki czosnku
pół cytryny
1 -2 łyżki masła
kilka gałązek świeżego tymianku
sól, pieprz
Wykonanie: Pierś
myjemy i osuszamy. Smarujemy masłem i wkładamy do brytfanki.
Posypujemy obficie solą i pieprzem i oblewamy winem. Wyciskamy sok z
cytryny i dodajmy rozgnieciony czosnek (nie obieramy go). Na wierzch
kładziemy kilka gałązek tymianku. Pieczemy w 200 stopniach przez około
30 minut. Po upieczeniu pozwalamy mięsu odpocząć przez kilka minut
zanim je pokroimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.