Składniki:
- biszkopt (np ten)
- 250 mascarpone
- 2 łyżki cukru
- 400 ml kremówki
Na krem:
- 250 ml mleka
- 3 żółtka
- 50 g cukru
- 40 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżki masła
- sok z 1 cytryny
- 2 - 3 banany
- ok. 500 g truskawek
Wykonanie:
Przygotowujemy
krem. Mleko podgrzewamy w garnku. W drugim mieszamy żółtka, cukier i
mąkę kukurydzianą. Kiedy mleko prawie się zagotuje dodajemy odrobinę do
masy żółtkowej, aby ją zahartować. Następnie wlewamy całe i gotujemy
cały czas mieszając. Gotujemy tak przez kilka minut, aż masa
zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia przykryte folią, aby nie powstał
kożuch.
Kremówkę i cukier ubijamy. W drugiej misce ubijamy mascarpone i łączymy z kremówką.
Banany kroimy na kawałki i wkładamy do miski z sokiem z cytryny. Truskawki kroimy na plastry.
Biszkopt kroimy na 3 blaty.
Na
pierwszym blacie rozsmarowujemy część bitej śmietany i układamy
truskawki. Kładziemy drugi blat. Rozsmarowujemy krem i układamy banany
wyjęte z soku z cytryny. Na trzecim blacie znowu dajemy kremówkę i
truskawki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.