Kategorie

11.07.2013

Omlet z kwiatami dyni

Dynia na działce pięknie rośnie.  Poza męskimi kwiatami, są też i te żeńskie, więc będą dynie.   Na razie można rozkoszować się kwiatami w różnych wersjach.  Ponieważ ostatnio mam omletową fazę, powstał taki oto puszysty omlet.  W sam raz na śniadanie.





Składniki:
  • 3 jajka
  • 2 kwiaty dyni
  • 2 łyżeczki mleka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Kwiaty myjemy, osuszamy.  Oddzielamy listki i kroimy je w paski.  Oddzielamy żółtka od białek.  Żółtka lekko ubijamy z mlekiem.  Z białek ubijamy sztywną pianę.  Do piany dodajemy żółtka i pokrojone kwiaty.  Doprawiamy do smaku.  Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju.  Wylewamy masę i smażymy, aż masa się zetnie.  Przekładamy na drugą stronę i smażymy.  Podajemy na ciepło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.