Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka masła
- 1 jajko
- około 1 szklanki ciepłej wody
- śliwki
- cukier
- śmietanka
- cukier
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ilość wody dostosowujemy w zależności od użytej mąki, czy pogody jaka właśnie panuje. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy np do naczynia żaroodpornego, aby odpoczęło. W międzyczasie myjemy śliwki. Każdą kroimy na pół i wyjmujemy pestkę.
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki (wielkością dostosowujemy je do wielkości śliwek). Na każdy kawałek ciasta kładziemy po połówce śliwki i dodajemy odrobię cukru. Sklejamy pierogi.
Gotujemy je w osolonej wodzie, od momentu kiedy wypłyną przez około 3 minuty. Podajemy ze śmietanką wymieszaną z cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.