Kategorie

13.08.2013

Pierogi ze śliwkami

U nas w domu pierogi w każdej wersji cieszą się popularnością.  Ponieważ dawno ich nie robiłam, postanowiłam wykonać wersję śliwkową.  Chyba smakowały, bo zniknęły bardzo szybko.




Składniki:
  • 2 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 jajko 
  • około 1 szklanki ciepłej wody

  • śliwki
  • cukier

  • śmietanka
  • cukier


Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto.  Ilość wody dostosowujemy w zależności od użytej mąki, czy pogody jaka właśnie panuje.  Ciasto formujemy w kulę i wkładamy np do naczynia żaroodpornego, aby odpoczęło.  W międzyczasie myjemy śliwki.  Każdą kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. 
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki (wielkością dostosowujemy je do wielkości śliwek).  Na każdy kawałek ciasta kładziemy po połówce śliwki i dodajemy odrobię cukru.  Sklejamy pierogi.
Gotujemy je w osolonej wodzie, od momentu kiedy wypłyną przez około 3  minuty.   Podajemy ze śmietanką wymieszaną z cukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.