Kategorie

5.09.2013

Knedle ze śliwkami

Syn obrał na obiad za dużo ziemniaków.  W lodówce śliwki były już bardzo miękkie.  Wybór dania był zbyt oczywisty.  Zjadłyśmy z córką.  Męska część rodziny stwierdziła, że jednak woli pierogi ze śliwkami.




Składniki:
  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • śliwki
  • cukier
  • śmietana
  • cukier  z wanilią

Wykonanie:
Ziemniaki mielimy w maszynce.  Wyrabiamy z jajkiem, mąkami i odrobiną soli.  Z ciasta formujemy wałek.  Odrywamy do po kawałku i rozpłaszczamy.  Śliwki kroimy na pół i wyjmujemy pestki.  Na każdy kawałek ciasta kładziemy śliwkę i odrobinę cukru.  Dokładnie sklejamy i formujemy kulę.  Knedle gotujemy we wrzątku przez kilka minut po wypłynięciu.  Podajemy ze śmietaną wymieszaną z cukrem z wanilią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.