Syn
obrał na obiad za dużo ziemniaków. W lodówce śliwki były już bardzo
miękkie. Wybór dania był zbyt oczywisty. Zjadłyśmy z córką. Męska
część rodziny stwierdziła, że jednak woli pierogi ze śliwkami.
Składniki:
400 g ugotowanych ziemniaków
100 g mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
śliwki
cukier
śmietana
cukier z wanilią
Wykonanie: Ziemniaki
mielimy w maszynce. Wyrabiamy z jajkiem, mąkami i odrobiną soli. Z
ciasta formujemy wałek. Odrywamy do po kawałku i rozpłaszczamy. Śliwki
kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Na każdy kawałek ciasta kładziemy
śliwkę i odrobinę cukru. Dokładnie sklejamy i formujemy kulę. Knedle
gotujemy we wrzątku przez kilka minut po wypłynięciu. Podajemy ze
śmietaną wymieszaną z cukrem z wanilią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.