Składniki (na wielką michę):
- 150 g quinoi
- 6 świeżych fig
- 3 pomidory (moim zdaniem można pominąć)
- 1 pęczek pietruszki
- 15 listków świeżej mięty
- 2 szalotki
- sok z 2 cytryn
- 6 łyżek oliwy
Wykonanie:
Quinoę
dobrze opłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka o grubym dnie.
Chwilę podsmażyć i zalać wodą. Wody ma być 2 razy tyle co komosy.
Gotujemy pod przykryciem 15 minut. Wyłączamy gaz i trzymamy jeszcze
przez 5 minut w garnku. Zruszamy widelcem.
Figi
i ewentualnie pomidory kroimy na kawałki. Zioła i szalotki siekamy.
Wszystko mieszamy razem z komosą. Skrapiamy sokiem z cytryn i oliwą.
Odstawiamy do lodówki tak, aby składniki się przegryzły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.