Kategorie

10.11.2013

Przyprawa do piernika

To idealna pora na przygotowanie ciasta na piernik staropolski.  A skoro piernik, to potrzeba jest domowa przyprawa do piernika.  Moja córcia poprosiła, aby nie dodawać tym razem skórki z cytrusów (nad czym bardzo ubolewam).  Dlatego postanowiłam przygotować zubożoną wersję luksusowej przyprawy od Eweliny.  Muszę przyznać, że ta przyprawa wygrywa w kategorii nakład pracy do jakości.




Składniki:
  • 50 g kory cynamonu 
  • 1 cała gałka muszkatołowa
  • 10 strączków zielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka całych goździków
  • 2  gwiazdy anyżu
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • pół łyżeczki pieprzy białego
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki pieprzu różowego
  • pół łyżeczki pieprzu zielonego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 30 g mielonego imbiru

Wykonanie:
Wszystkie składniki, poza imbirem, prażymy na suchej patelni, na niewielkim ogniu przez kilka minut.  Ma unosić się piękny zapach. 
Korę cynamonu przekładamy do moździerza i rozbijamy na mniejsze kawałki.  Tak samo robimy z gałką muszkatołową. Przekładamy do młynka do kawy.
Gwiazdki anyżu przekładamy do moździerza, delikatnie rozbijamy i wyjmujemy ziarenka. Ziarenka przekładamy do młynka.  Tak samo robimy z kardamonem. 
Uprażone przyprawy mielimy partiami w młynku.   Każdą zmieloną partię przesiewamy, aby wydobyć niezmielone kawałki.  Te niezmielone powtórnie przekładamy do młynka.  Wszystkie zmielone i przesiane przyprawy łączymy ze zmielonym imbirem.  Przechowujemy w szczelnym słoiczku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.