Składniki:
- kilka marchewek
- kilka pietruszek
- kawałek selera
- por
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 1 kg buraków
- ok. 250 ml zakwasu buraczanego
Wykonanie:
Do
garnka wlewamy wodę (ok 2,5 - 3l). Do wrzącej wody wrzucamy obraną
włoszczyznę, ziele i liść. Gotujemy wywar warzywny. Buraki szorujemy i
gotujemy w łupinach w drugim garnku (ja gotowałam 10 minut w
szybkowarze). Ugotowane buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w
plastry. Do ugotowanego wywaru wkładamy plastry buraków i podgrzewamy.
Dodajemy zakwas, doprawiamy i ponownie podgrzewamy. Nie zagotowujemy, bo
barszcz straci kolor. Odstawiamy, aby barszcz ładnie naciągnął.
Podajemy z uszkami lub postnymi pasztecikami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.