Kategorie

19.12.2013

Barszcz czerwony na zakwasie

Skoro zakisiliśmy już zakwas, pora nastawić barszcz.  Ten na zakwasie jest wprost idealny w smaku. Jeżeli jeszcze nie nastawiliście, to dzisiaj jest na to ostatni moment.  Nastawcie koniecznie, a potem ugotujcie barszcz.




Składniki:
  • kilka marchewek
  • kilka pietruszek
  • kawałek selera
  • por
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 1 kg buraków
  • ok. 250 ml zakwasu buraczanego

Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę (ok 2,5 - 3l).  Do wrzącej wody wrzucamy obraną włoszczyznę, ziele i liść.  Gotujemy wywar warzywny.  Buraki szorujemy i gotujemy w łupinach w drugim garnku (ja gotowałam 10 minut w szybkowarze).  Ugotowane buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry.  Do ugotowanego wywaru wkładamy plastry buraków i podgrzewamy. Dodajemy zakwas, doprawiamy i ponownie podgrzewamy. Nie zagotowujemy, bo barszcz straci kolor.  Odstawiamy, aby barszcz ładnie naciągnął.  Podajemy z uszkami lub postnymi pasztecikami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.