Kategorie

2.12.2013

Ciasteczka migdałowe

Kolejne ciasteczka z nadzieniem dżemowym.  Tym razem jednak mniej typowa wersja.  Ciasteczka z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i mielonych migdałów.  Przełożyłam je dżemem figowym (o tym), chociaż dzieci jadły też z truskawkowym.  Przepis na ciasteczka oraz na dżem pochodzi z bloga Pastry Affair.




Składniki (na 12 przełożonych ciasteczek):
  • 130 g płatków migdałowych
  • 110 g masła
  • 100 g cukru (u mnie trzcinowy)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g mąki pszennej (typ 500)
  • 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej

Wykonanie:

Płatki migdałów prażymy na suchej patelni i studzimy.  Przekładamy do blendera i mielimy.  Dodajemy masło, cukier i ponownie miksujemy.  Dodajemy jajko i wanilię.  Zdejmujemy masło ze ścianek i miksujemy całość.  Dodajemy cynamon, proszek, sól i mąki.  Miksujemy aż całość się połączy.  W razie potrzeby dodajemy łyżkę czy dwie mąki (ja nie dawałam).   Formujemy z ciasta kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.  Po około 30 minutach wyjmujemy i rozwałkowujemy.  Wycinamy ciasteczka.   Pieczemy około 10 - 12 minut w 180 stopniach.  Ciasteczka mają być lekko brązowe na brzegach.  Studzimy na blaszce przez kilka minut (ciasteczka lekko stwardnieją).  Potem przekładamy na kratkę.  Kiedy ostygną całkowicie, przekładamy dżemem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.