Kategorie

7.12.2013

Sałatka śledziowa z burakami

Mam słabość do tej sałatki.  Dużą słabość.  Z podanych proporcji wychodzą dwa spore słoiki sałatki, ale zapewniam Was, że znikną szybko.





Składniki:
  • 4 - 5 płatów śledziowych (z zalewy solnej)
  • 3 - 4 buraczki
  • 3 ziemniaki
  • 1 czerwona cebula
  • 3 - 5 ogórków kiszonych
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki majonezu
  • kilka łyżeczek musztardy
  • pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki i buraki dokładnie myjemy.  Gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie (oczywiście w oddzielnych garnkach).  Śledzie moczymy w wodzie. 
Ugotowane buraki i ziemniaki studzimy i obieramy ze skórki.  Kroimy w kostkę.  Cebulę kroimy w drobną kostkę.  Ogórki kroimy w kostkę.  Jabłko obieramy i kroimy.  Mieszamy szybko z ogórkami, aby nie pociemniało.  Śledzie osuszamy i kroimy w kostkę.  Wszystkie składniki mieszamy.  Dodajemy odrobinę majonezu, musztardę.  Doprawiamy do smaku.  Sałatkę odstawiamy do lodówki, aby się przegryzła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.