Kategorie

29.12.2013

Surówka z białej kapusty

Jakiś czas napisałam, że będzie więcej surówek.  Napisałam i na tym się skończyło, przynajmniej blogowo.  Bo w rzeczywistości powstają, chociaż nie zawsze tak czasochłonne jak ta.  Pierwszy raz taką surówkę jadłam u moich teściów i od tamtej pory gości i u nas od czasu do czasu.




Składniki:
  • 1/2 główki małej białej kapusty
  • 2 jajka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula (tym razem czerwona, ale może być też cukrowa)
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/2 jabłka
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 - 3 łyżeczki musztardy
  • jogurt naturalny / śmietana
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Kapustę szatkujemy.  Obgotowujemy w wodzie z octem przez kilka minut (możemy ten etap pominąć).  Odcedzamy i dokładnie odsączamy. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane obieramy i kroimy w kostkę.  Marchewki i jabłka obieramy i ścieramy na drobnej tarce.  Cebulę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy.  Przygotowujemy sos z majonezu, musztardy i śmietany lub jogurtu. Polewamy surówkę sosem.  Odstawiamy do lodówki aby chwilę się przegryzła.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.